Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
På resept. Svanen Cocktailbar ligger i lokalene til det gamle Svaneapotheket fra 1896. Nå lanserer baren ferdigmikset blandevann på brune glassflasker – ikke ulike flaskene man ble foreskrevet av apotekeren i hine hårde dager.

På resept. Svanen Cocktailbar ligger i lokalene til det gamle Svaneapotheket fra 1896. Nå lanserer baren ferdigmikset blandevann på brune glassflasker – ikke ulike flaskene man ble foreskrevet av apotekeren i hine hårde dager.

Har denne cocktailbaren løsningen på hvordan alle kan bli bartendere?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima A. Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Med litt hjelp fra Svanens nye blandevann, kan hvem som helst mikse klassiske drinker.

– Som voksen foretrekker jeg å besøke små, rolige barer, sier Yunus Yildiz (36), innehaver av Svanen Cocktailbar i Oslo.

– Men akkurat nå skulle jeg ønske jeg sto i en svær og stappfull bar, der det tar en time å bane seg frem til bardisken, og folk tråkker hverandre på tærne.

Shaken, not stirred

Svanen, som i fjor havnet på Condé Nast Travelers liste over verdens beste barer, har brukt dødtiden flittig. Nylig lanserte de en serie med pre-mixers, altså ferdigmikset «blandevann», som er basen for cocktailer man ellers kanskje bare ville drukket om drinken ble servert av en lærd.

Ferdigmiksede drinker påkaller unektelig assosiasjoner til sangria på kartong og rusbrus. Kan man i det hele tatt lage en distingvert versjon? Yildiz forstår at mange kanskje er skeptisk til konseptet.

– For fem år siden, da vi serverte cocktail på fat i baren til Himkok, ville kunder heller se bartenderen shake drinken foran en, sier han.

Fakta: Svanen pre-mixers

Blandevann produsert av Svanen Cocktailbar i Oslo.

Åpnet for to år siden i lokalene til det gamle Svaneapotheket i Karl Johans gate.

Blandingene selges på Fuglen, Juels 33 Kolonial og via restauranten Smiz’ Wolt-side.

svanenoslo.no

Men det er fem år siden: nå er cocktailtørste prisgitt egen kjøkkenbenk og Worcestersaus med størknet lokk. Kun dem som har skapet fullt av stjålne halvliterglass fra utesteder, kan simulere en brøkdel av opplevelsen av å være på bar. For Yildiz var det et highball-formet hull i markedet som måtte tettes.

– Drinkmiksen er ikke avhengig av noe utstyr, det eneste man trenger for å lage en drink, er å tilsette sprit.

Med den omfattende skjenkestoppen i Norge og et mørklagt uteliv, er en speakeasy i stuen eneste alternativ. Likevel:

– Ambisjonen er å lage et produkt som kan ha et liv, selv etter koronapandemien.

Festen. Mange drømmer om noe så enkelt som å arrangere et stort middagsselskap. Når det blir en realitet, bør man ifølge Yildiz «servere gjestene sine gode cocktails».

Festen. Mange drømmer om noe så enkelt som å arrangere et stort middagsselskap. Når det blir en realitet, bør man ifølge Yildiz «servere gjestene sine gode cocktails».

Er det deg, Naomi Campbell?

Svanens første ferdigmiks som rullet ut for tørste osloborgere, var basen til en espresso martini. Det kalde brygget er laget med kaffebønner fra kafeen og brenneriet Fuglen.

– Espresso martini er én av de mest populære drinkene i Norge. Det har noe å gjøre med at vi nordmenn rett og slett elsker kaffe, sier han.

Ifølge sagnet skal espresso martini ha oppstått i shakeren til den britiske bartenderen Dick Bradsell, i én eller flere barer i Soho på begynnelsen av 1980-tallet. Den kaffebaserte drinken kom samtidig som en annen colombiansk import som 1980-tallsmennesket lot seg vekke av.

Historien vil nemlig ha det til at enten Kate Moss eller Naomi Campbell – som begge den gang så vidt var tenåringer – ba Bradsell trylle frem en drink som kunne «wake me up, and then fuck me up».

Har Svanen Cocktailbar en lignende ambisjon når de serverer nordmenn en flytende oppkvikker?

– Nja, sier Yildiz og ler.

– Jeg tror nordmenn er fucked nok av situasjonen som den er.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.