Alfa Romeo
En bil vi virkelig har sett frem til er den nye sportsbilen 4C, nå virker det dessverre som bilen ikke kommer før i 2014. Det samme gjør visstnok også 159-erstatter Giulia.

Les også: Genèves vakreste

 

I 2013 ser det ut til at det kun blir en stasjonsvogn-versjon av Giulietta som kommer fra den italienske eleganten.

Aston Martin
Verdens vakreste firedørsmodell, Rapide, skal få en facelift til våren. Som om den trenger det.

Les test av Rapide: Verdens vakreste fireseter

Vanquish får samme behandling til høsten.

Audi
Den definitivt viktigste modellen fra Audi blir den nye femdørsvarianten av A3, også kalt Sportback, som kommer i februar. Når det praktiske bedrer seg, og kjøreegenskapene fra tredørsversjonen av A3 er beholdt, snakker vi antakeligvis om en av de beste kompaktbilene på markedet. Bilen kommer også som sedan og kanskje også cabriolet i løpet av året.

Les test av A3: Dette er en åpenb#229

 

En annen avledning av nye A3 er den sportslige S3 i ny versjon. Motoren er en toliters turbobensinmotor med 300 hestekrefter, og skal gjøre null til 100 km/t på 5,4 sekunder. Vi håper å få kjøre den lille sprekingen i mai.

En annen sprek modell fra Audi er cabriolet-versjonen av RS 5. Vi har tidligere ment dette var Audis beste bil med sin fantastiske V8-motor med 450 hestekrefter. At den blir takløs trenger ikke være negativt. Kommer også i mai.

Les test av RS 5: Audis peneste kruttønne

I 2012 kom de spreke versjonene av A6 og A7. S6 og S7 følges opp i 2013 med RS 6 Avant og RS 7 Sportback-versjoner. Enda mer krefter og enda raskere enn før. Forrige RS6 hadde vanvittige 580 hestekrefter. Effekten er i den kommende superstasjonsvognen tatt ned til 560 hestekrefter, men blant annet en vektreduksjon på 100 kilo bidrar til lavere utslipp, og ikke minst null til 100 km/t på 3,9 sekunder! Heftig! Kommer i juni.

Les mer: Hele familien til 100 under fire sekunder!

 

En RS-utgave av den minste suven, Q3 kommer til høsten. 300 hestekrefter fra en femsylidret motor burde holde lenge. Vi kjørte en prototype av denne bilen under lanseringen av Q3 for halvannet år siden.

Les testen her: Suven er slett ikke død

Første S-diesel-modell på en suv kommer i april med SQ5 TDI.

Les mer: Diesel for alle penga

BMW
Det er ikke bare Audi blant de tyske premiummerkene som skal lansere en lang rekke modeller i 2013. I Paris så vi BMWs første forhjulsdrevne konseptbil i Active Tourer. Produksjonsmodellen kommer antakeligvis ikke før i 2014, som en slags flebruksvariant av 1-serien.

Les mer: Har det klikket for BMW?

 

Den nye 3-serien kom som stasjonsvogn i år, og dermed er det snart klart for en ny generasjon av superbilen M3. V8-eren slankes til en turbo-rekkesekser som forventes å yte omkring 450 hestekrefter. Bilen kommer kun som sedan, og skal avdukes i Geneve i mars.

Les test av 3-serien: Harry Klein-bilen

Mot midten av året regner vi med en debut for 3-serie GT. Bilen skal fylle rommet mellom 3-serien og 5-serien. En noe lengre akselavstand, skal sørge for at den har bedre plass enn 3-serie touring. Proposjonenen virker på spionbildene vi har sett å være adskillig mer harmoniske enn på storebror 5 GT.

BMW 3-serie coupé skifter navn til 4-serien, og skal etter hvert også komme som cabriolet og Gran Coupé også. Det ryktes også om en X4 etterhvert, men den kommer neppe i 2013.

Les også: Denne BMW-en er designet av en nordmann

 

Sportsbilen Z4 får derimot en oppdatering, mens storsuven X5 mot slutten av året kommer i ny generasjon.

En M6 Gran Coupé er også på trappene. Firedørs coupeen forventes å få samme 560-hestekrefter sterke V8-er som i M5 og M6 coupé, da den kommer rundt påske.

Kanskje de to mest spennende nye modellene fra BMW kommer i den nye i-serien. Mot slutten av året kommer den lille elbilen i3 etterfulgt av super-plugin-hybriden i8.

Les også: Spenning hos BMW

Chevrolet
Chevrolet har ligget brakk i Norge i noen år. Nå kommer det en rekke modeller som den nye minisuven Trax. I praksis den samme bilen som Opel Mokka, men blir nok noe billigere.

 

En ny versjon av kompaktsuven Captiva er også på trappene.

For amcar- og bilentusiaster er dessuten en nye generasjon av den ikoniske 60-åringen Corvette på trappene.

Citroën
Citroën har hatt suksess med sin DS-serie, også nå i moderne tid. Den minste av dem kommer først på året i cabriolet-versjon, eller kanskje riktigere; med et gigantisk soltak av stoff.

 

Begge Picasso-modellene til Citroën, altså flerbruksbilene C3 og C4 Picasso får en oppdatering.

Ferrari
Arvtageren etter Ferrari Enzo, med foreløpig kodenavn F70, ligger an til å bli tidenes sterkeste Ferrari, med en effekt på over 900 hestekrefter. Effekten er et resultat av kombinasjonen 700 hester fra V12-eren og et kers-system som regenererer bremeenergi for å utnytte dette ved akselerasjon. Den blir også av de dyreste Ferrariene, med en pris på opp mot en million euro. Null til 100 km/t skal gå unna på 2,5 sekunder, det er raskere enn Bugatti Veyron.

Les også: Tidenes Ferrari-år

 

Fiat
En litt klumpete versjon av minibilen Fiat 500 ser dagens lys i 2013 i den nye 500L. Det kommer etterhvert også en 500L Trekking, som byr på suv-assosiasjoner.

Ford
På starten av året kommer en facelift på småbilen Fiesta, men viktigere er en ny generasjon av kompaktsuven Kuga. Bilen har vokst, og kommer med nye teknologiske løsninger

 

En ny generasjon av familiebilen Mondeo ble vist i Paris i høst, men når den kommer på markedet er avhengig av om Ford må flytte produksjonen til Spania fordi de legger ned fabrikken som egentlig skulle produsere nye Mondeo i Belgia. Planen var egentlig at den skulle på markedet høsten 2013.

Les mer: Her er den nye Ford Mondeo

Ford kommer med flere suv-modeller på de europeiske markedene. Blant annet den mindre kompaktsuven EcoSport, og den større Edge. Førstnevnte er stipulert til oktober.

Se bilder: Fords nye modeller

Focus kommer endelig i handelen som elektrisk bil sommeren 2013, om alt går etter planen.

Honda
Honda setter inn en mindre dieselmotor i Civic og CR-V, og prisene vil på den måten bli mer attraktive.

Den lille sportscoupéen CR-Z får en facelift i mars.

Hyundai
Hyundais mest populære modell, i30 kommer i coupe-utgave. Minstemann i10 kommer i ny generasjon til høsten.

Den nye store suven Santa Fe kommer i syvseter-versjon.

Jaguar
De første firehjulsdrevne versjonene av XF og den store XJ kommer i tidlig i 2013.

Kanskje ikke like aktuell for det norske markedet, rent salgsmessig er den nye sportsbilen F-Type. Etter vår mening den vakreste bilen på Paris-utstillingen i høst. Med en startpris omkring 1,1 millioner kroner for 340 hestekrefter burde den likevel bli å kunne nyte på norske veier til våren.

Les også: - Denne skal fjerne gubbestempelet

 

Kia
En ny generasjon av flebruksbilen Carens ble vist i Paris. Bilen kommer på markedet i mai 2013.

Et av verdens mest kompliserte bilnavn: Kia pro_cee'd kommer også i løpet av året i en GT-versjon. Både tre- og fem-dørsmodell kommer med en turbobensinmotor på 204 hestekrefter. Den heftigste fra Kia noensinne?

Lamborghini
Det italienske superbilmerket sliter på hjemmemarkedet, men lanserer en roadster-versjon av toppmodellen Aventador til cabriolet-sesongen starter.

Se video av vårt intervju med Lambo-sjefen i Paris: -Ser potensiale alle andre steder enn i Europa.

Den mindre Gallardo er også inne for sin siste oppdatering. En erstatter er ventet i 2014.

Land Rover
En ny Range Rover er allerede i ferd med å komme på markedet. Denne kommer også som hybrid og med lang akselavstand neste år.

 

En ny generasjon Range Rover Sport er også observert i kamuflasjelakk. Skal bli adskillig lettere enn forgjengeren, og bilens utseende har fått inspirasjon fra lillebror Evoque.

Den mer folkelige suven Freelander får en oppdatering.

Lexus
På starten av året kommer den størst av dem; LS i ny versjon.

En ny IS er også på trappene. Bilen konkurrerer med BMW 3-serie og Audi A4, og kommer nå også som hybrid til sommeren.

Maserati
Sjette generasjon av den elegante Quattroporte kommer på markedet. Elegant italiensk luksus på sitt beste.

Se bilder av den nye Quattroporte.

 

Mer spennende er det at Maserati returnerer til mellomklassen med en ny Ghibli. Bilen kommer til å bli "volummodell" i Norge, der den skal konkurrere med BMW 5-serie og Audi A6.

Les mer: Tidenes Ferrari-år

Mazda
En av de mer spennende familiebilene som ser dagens lys er den nye Mazda6, som når butikkene i februar. Effektive motorer og bra størrelse i et lekkert skall kan hjelpe Mazda med å surfe videre på suksessen fra suven CX-5.

 

Kompaktbilen Mazda3 kommer i ny generasjon til høsten.

McLaren
En bil vi neppe får se mye av i Norge er den nye superbilen fra britiske McLaren; P1. Bilen skal etter McLaren-sjefens ønske bli "den kvikkeste og mest belønnende serieproduserte gatebil på en bane".

Les også: Dette skal bli verdens beste bil

Mercedes
En av verdens dyreste elbiler blir å finne i butikkene i 2013. Den ikoniske SLS AMG Electric Drive skal etter sigende koste godt over to millioner kroner her til lands. Da får du fire elektriske motorer på kjøpet, og ytelser som ikke står tilbake for bensinversjonen.

Vi kjørte en unik prototype av bilen for to år siden på Vestlandet: Elektrisk superstjerne

 

En AMG-versjon av A-klassen kommer i juni som konkurrent til spreke BMW 1-serier og kommende S3. Ryktene skal ha det til at bilen får rundt 350 hester.

Les mer: Mercedes med «folkelig» versting

CLA blir basert på A-klassen, og blir en lillebror av den elegante CLS. Det forventes også en CLA Shooting Brake etterhvert.

 

Ur-Mercedesen E-klasse kommer i oppdatert versjon til våren. Ryktene skal ha det til at toppmodellen E 63 AMG blir enda sterkere, og skal gjøre null til 100 km/t på 3,5 sekunder!

Mer omfattende blir endringene på den nye generasjonen S-klasse. Vi forventer massevis av ny teknikk som etterhvert vil komme andre enn rikingene til gode. Luksuslimmoen kommer til sommeren.

Mini
Mini viderefører sin strategi med mye suppe på samme spiker. Todørsversjonen av Coutryman kalles Paceman.

Mitsubishi
En ny liten modell fra Mitsubishi med navnet Mirage er på trappene på våren.

Men mest spennende er den oppsiktsvekkende plug-in hybrid-modellen av nye Outlander som skal forbruke kun 0,17 liter på mila. Bilen kommer til høsten.

Les mer her: Den første ladbare hybridsuven

Nissan
En etterfølger for Nissans suv X-trail presenteres i 2013.

 

Opel
Minibilen Adam er det store forhåpninger til hos Opel. Bilen skal konkurrere med andre elegante småtasser som for eksempel Fiat 500.

Opel kommer også med en stor fireseters cabriolet med navnet Cascada.

Mellomklassebilen Insignia samt den lille flerbruksbilen Meriva oppdateres også lett i løpet av høsten.

Peugeot
Det artigste fra Peugeot blir den nye 208 GTI som kommer til våren. Ifølge produsenten skal den bringe sjelen fra ikoniske 205 GTI tilbake til folket. Det er jo i seg selv lovende.

Den lille konseptsuven 2008, som ble vist i Paris i høst, skal komme i salg mot midten av året.

 

Peugeots lille sportsbil RCZ kommer i lett oppdatert versjon tidlig på året.

Porsche
Den mest spennende nyheten fra Porsche, er en ny generasjon Cayman. I prinsippet en Boxster med tak, men likevel med en sterk egen identitet. Kommer på det norske markedet i februar/mars med en startpris på under 700.000 kroner.

Les mer: Her er Porsches nye minstemann

 

Nye 911 kommer etter all sannsynlighet i en rekke versjoner. Vi regner med GT3 og Turbo i løpet av 2013.

Les test av 911 Carrera 4: Dette må være verdens beste sportsbil

Super-plugin-hybriden 918 Spyder kommer også mot slutten av året. Antakeligvis blir dette, sammen med den nye Ferrarien, en av de dyreste bilene som kjøpes kan.

Les mer: Denne superbilen bruker 0,3 liter per mil

Ellers kommer Cayenne med 550 hestekrefter i Turbo S-versjon, og Panamera får en lett oppdatering.

Vi får antakelig se den nye kompaktsuven Macan, men neppe kjøpe den allerede i 2013.

Les mer: Har du sett på Macan!

Renault
Det franske bilmerkets norske importør har ambisjoner om å bli ledende på elektriske biler. Dessverre ser det ut til at dette neppe skjer før i 2014 da modellen Zoe er tiltenkt det norske markedet. Ettersom bilen allerede finnes på andre markeder, burde Renault smi med elbiljernet fremdeles er varmt på det norske markedet. Det er kanskje verdt å nevne at i 2014 kommer også Volkswagen Golf som elbil.

Les også: Går for elbildominans

 

Den helt ferske utgaven av småbilen Clio kommer som stasjonsvogn til våren.

Den lille elektriske firehjulingen Twizy kommer også endelig til Norge til våren.

Lers også: På denne bilen er dører ekstrautstyr

Rolls-Royce
Den erkebritiske luksusprodusenten med tysk eierskap kommer med en mindre og mer sporty versjon av minstemann; Ghost coupe. Blir neppe noe vanlig syn på norske veier.

Skoda
En ny, og mindre sedan kommer i modellen Rapid allerede i januar. Prisene starter under 200.000 kroner, så Skoda fortsetter å levere mye bil for pengene. I oktober kommer Rapid også som kombi-modell, en bil som antakelig vil slå an langt bedre enn sedanen.

Viktigere for det norske markedet er den nye generasjonen av bestselgeren Octavia. Bilen vokser i alle retninger, og burde gi enda mer bil for pengene når den kommer i mars. Tre måneder senere kommer den også som stasjonsvogn. Enda litt senere også i sporty RS-versjon, samt den høyere Scout.

Les mer: Skoda Octavia blir enda mer bil for pengene

 

Smart
Den lille bilen som alle tror er en elbil, blir endelig det. I tillegg kommer den i lett oppdatert utgave.

Subaru
Sportsbilen BRZ har latt vente på seg, men kommer endelig i salg på starten av året. Bilen er så og si identisk med Toyota GT 86.

Subaru kommer også med en ny generasjon av suven Forester. Også denne blir større når den kommer i salg i februar.

Les også: Enda en viktig suv fornyes

Suzuki
En spennende og mindre suv kalt S-Cross kommer på markedet til høsten.

Tesla
En bil mange norske kjøpere venter på er banebrytende Model S. Man kan se den i Tesla-butikken i Oslo, men de første kundene får nok ikke bilene sine før litt ut på våren. Prisene starter under 450.000 kroner.

Les mer: Endelig er Tesla Model S priset

 

Toyota
Tidlig på året kommer en ny versjon av kompakbilen Auris på markedet. Toyota har slanket modellen, og interiøret skal være av høyere kvalitet. Auris kommer nå som stasjonsvogn, også med hybrid drivlinje. Konkurransen i klassen har neppe noen gang være hardere, med en ny Golf som kom i slutten av 2012, samt en rekke konkurrenter fra mer prestisjefulle merker.

Les også: Skal tukte bestselgeren

Den nest viktigste nyheten fra Toyota blir den nye kompaktsuven Rav4 som kommer i mars neste år. Endelig har bilen blitt større, og den kommer også som ren forhjulsdreven bil til en langt hyggeligere pris enn forgjengeren.

Les mer her: Endelig vokser Toyotas kompaktsuv

 

Volvo
Volvo har hatt stor suksess med sin nye kompaktbil V40 på det norske markedet. Neste år følger de opp med en CC-versjon av bilen. Det betyr noe høyere bakkekl#229 og plastdetaljer som gjør bilen noe tøffere. Samt et påslag i prisen, selvfølgelig.

Les test av Volvo V40: Konebilens død

Nær sagt hele resten av Volvos modellrekke får en oppdatering i løpet av sommeren.

Volkswagen
På slutten av 2012 kom nye Golf på markedet. Volkswagen følger opp med en lang rekke motoralternativer, blant annet en ny versjon av legendariske GTI i mai. Til Norge kommer den antakeligvis i 230 hestekrefter sterk versjon. Stasjonsvognen kommer i august, mens den vanvittige Golf R kommer i november.

Les test av nye Golf: Denne bilen feier konkurrentene av banen

 

På den takløse fronten kommer den nye Beetle Cabriolet. Bilen kommer i april, med et cabriolet-tillegg på omkring 50.000 kroner.

Allerede i februar kommer nye Jetta hybrid. 150 hestekrefter bensinmotor og 27 hestekrefter elmotor gjør at bilen går i strupen på Prius, og skal prises deretter.

Volkswagens minste blir også deres første elbil i oktober, når E-Up! kommer.

Kilder: Produsentene, norske importører og Auto Motor und Sport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.