Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ekstra kilo er farligere enn du tror

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Stockholm

Noen ekstra kilo på kroppen kan være nok til å øke risikoen for for tidlig død, viser en ny studie.— Folk som møter vektøkning med et trekk på skuldrene gjør det på egen risiko, sier verdensledende forsker.

En helt ny studie, som presenteres på Eat-forum i Stockholm i dag, viser at ikke bare fedme, men også overvekt, fører til sykdom og for tidlig død. Med overvekt menes en kroppsmasseindeks (BMI) på mellom 25 og 30. BMI over 30 regnes som fedme.

– Antallet dødsfall på grunn av overvekt har økt fra 2,2 millioner i 1990 til 4 millioner i 2015, sier professor Ashkan Afshin, professor i global helse ved University of Washingtons Institute for Health Metrics and Evaluation.

To milliarder mennesker, 30 prosent av jordens befolkning, lider av overvekt eller fedme. Syv prosent av verdens dødsfall hvert år, er en følge av fedme eller overvekt. Blant de fire millionene dødsfall knyttet til ekstra kroppsvekt i 2015, forekom 34 prosent av dem blant folk hvis kroppsmasseindeks (BMI) var lavere enn terskelen for fedme, viser studien.

– Hvis vi ser på alle tall, har vi sett en bemerkelsesverdig fremgang i helse det siste tiåret. Men det er en liten samling ting som blir verre og som burde få økt oppmerksomhet. På toppen av den listen er overvekt. Kostnadene ved overvekt blir verre i nesten alle land, sier Christopher Murray, en av studiens forfattere og direktør ved University of Washingtons Institute for Health Metrics and Evaluation.

En av verdens fremste eksperter på ernæring, Harvard-professor Walter Willett, kommenterer funnene:

– Studien er ingen overraskelse. Trenden går raskt i feil retning uten et vendepunkt i sikte. Veldig få land har gjort fremskritt i å snu overvektsepidemien. Konsekvensene vi ser, og antallet dødsfall er virkelig undervurdert hvis du ser inn i fremtiden, for disse problemene tar tid å utvikle. Ta et overvektig barn, som får diabetes som ung voksen, og du har ikke umiddelbart dødsfall fra diabetes. Den fulle effekten av denne epidemien vil vi kanskje ikke se før om 50 år og det gjør det enda mer bekymringsfullt enn antallet dødsfall vi ser nå.

Willett påpekte også at studien kanskje undervurderer effekten av ekstra kroppsvekt, og at en viktig markør for risiko er vektøkning etter fylte 18 år.

— Mange kvinner har kanskje en kroppsmasseindeks på 19-20 som unge. De kan legge på seg mye og fremdeles være normalvektige, men noen få kilo øker risikoen for diabetes likevel, sier han.

Stor studie

Studien er omfattende og dekker 195 land i tidsrommet fra 1980 til 2015, basert på data fra den nyeste globale studien av sykdomsbyrde (GBD), et systematisk, vitenskapelig forsøk på å dokumentere omfanget av sykdom, skader og risikofaktorer i forhold til alder, kjønn og befolkning.

Ta vektøkning alvorlig

— Folk som møter vektøkning med et trekk på skuldrene gjør det på egen risiko — en risiko for hjerte-karsykdom, diabetes, kreft og andre livstruende tilstander, sier Dr. Christopher Murray, en av studiens forfattere og direktør ved University of Washingtons Institute for Health Metrics and Evaluation, som samarbeider tett med Folkehelseinstituttet i Norge.

Forskerne oppfordrer folk med moderat overvekt til å ta det på alvor.

— Halvseriøse nyttårsforsett om å gå ned i vekt bør bli helårsforpliktelser om å slanke seg og å forhindre vektøkning i fremtiden, sier han.

Høy kroppsvekt fører også til 120 millioner uførejusteret livsår — et mål på tapte liv og liv levd med funksjonsnedsettelse, viser studien.

Forsker på fett. Christopher Murray, direktør ved Washington Institute for Health Metrics, står bak den nye studien. 

Forsker på fett. Christopher Murray, direktør ved Washington Institute for Health Metrics, står bak den nye studien. 

Norsk studie med samme konklusjon

— Dette er en svært omfattende analyse fra Det Globale Sykdomsbyrde Prosjektet som bruker resultater fra meta-analyser vedrørende kroppsvekt og sykelighet og dødelighet og fra populasjonsstudier vedrørende trender i kroppsvekt over tid fra hele verden, kommenterer norske Dagfinn Aune ved Bjørknes Høyskole, som trakk tilsvarende konklusjon i en studie publisert i fjor: Friske ikke-røykere har lavest dødelighet ved en BMI på 20-24, og selv de med lett overvekt (BMI på 25-30) har en høyere dødelighet enn de med såkalt normal vekt med en BMI på 19-25.

Konklusjonen trakk de etter en gjennomgåelse av 230 studier av sammenhengen mellom BMI og dødsfall av alle årsaker, som tilsammen har vurdert 30 millioner personer, hvorav 3,7 millioner av dem døde i løpet av oppfølgingsperioden.

Aune forklarte den gangen resultatene med at røykere og kronisk syke gjerne har lavere vekt enn resten av befolkningen, uten at det gjør dem sunnere. Tar man røykerne og de kronisk syke ut av studiene, finner man at slanke, friske personer har lavest dødelighet.

— Resultatene fra den nye studien og den økte forekomsten av overvekt og fedme både nasjonalt og internasjonalt gir stor grunn til bekymring for folkehelsen og det forebyggende arbeidet bør styrkes ved å legge til rette for et sunnere kosthold (med mer frukt, grønnsaker, fullkorn og nøtter og mindre kjøtt, fast food og sukkersøtede drikker) og mer fysisk aktivitet for alle, kommenterer Aune i en epost til Smak.

Økende problem

Mens rundt 10 prosent av jordens befolkning fortsatt er underernært, er feilernæring, overvekt og fedme et økende globalt problem. Forekomsten av fedme har doblet seg i 75 land siden 1980, og nesten doblet seg i lavinntektsland i samme periode. USA har fortsatt den høyeste andelen barn og ungdom med fedme, mens folkerike Kina og India har et høyere antall barn med fedme enn amerikanerne. Egypt er landet der størst andel av den voksne befolkningen, mer enn en tredjedel, lider av fedme, men antallet fete voksne er høyest i USA og Kina der henholdsvis 79,4 og 57,3 millioner voksne har en BMI over 30, som tilsvarer fedme. Nesten 70 prosent av dødsfall knyttet til høy BMI skyldes hjerte- og karsykdom, og mer enn 60 prosent av disse dødsfallene forekom blant personer med fedme. Diabetes kommer på andreplass blant de overvektrelaterte dødsårsakene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.