Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nykomlinger. Naturvinbevegelsen på den andre siden av kloden er ung sammenlignet med den i Europa, og blir mer spennende for hvert år.

Nykomlinger. Naturvinbevegelsen på den andre siden av kloden er ung sammenlignet med den i Europa, og blir mer spennende for hvert år.

De beste naturvinene fra Australia og New Zealand

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Et knippe naturvinprodusenter verdt å merke seg.

Som vinland er Australia best kjent for sine tykke, mørke rødviner på shiraz – den australske versjonen av druen syrah.

Masseprodusert australsk shiraz er på mange måter det arketypiske eksempelet på storindustriell, kommersiell vinproduksjon der et enormt antall flasker vin produseres hver årgang.

Trekløveret fra Oz

På slutten av 2000-tallet gikk australsk vin gjennom en krise med overproduksjon av druer, tørke og skogbranner. Dette kastet lys over landets miljøproblemer og de lite bærekraftige måtene de store produsentene dyrket druer på, og kanskje dette var noe av grunnen til at naturvinbevegelsen i landet tok av akkurat da.

De vi nå tenker på som pionerene innen australsk naturvin, kom alle på markedet omtrent samtidig mot slutten av 2000-tallet: trekløveret James Erskine ved Jauma Wines, Anton von Klopper ved Lucy Margaux Wines og Tom Shobbrook ved Shobbrook Wines.

Australsk vin behøvde noe som var radikalt annerledes, og disse produsentene, som alle lager vin i Adelaide Hills, var nettopp det.

Den nye vinen i NZ

Naturvin er kanskje ikke den første assosiasjonen man får når man tenker på vin fra New Zealand, til tross for at landet har en veldig høy andel av økologiske vingårder – faktisk så mye som ti prosent av landets vingårder er sertifisert økologiske.

New Zealands vineksport domineres av sauvignon blanc fra området Marlborough, en annen vinsort som produseres i enorme mengder for verdensmarkedet. Likevel har en håndfull produsenter skapt blest rundt naturvin fra New Zealand, og mest kjent er kanskje Alex Craighead som startet Kindeli Wine i Nelson i 2014.

Craighead har erfaring fra Barcelona og Paris, og har hentet mye av sin inspirasjon i Europa – noe som merkes på vinene: de er lette, friske og med en vibrerende syre. Vinene til Kindeli har så vidt begynt å komme på det norske markedet, men er for øyeblikket så å si utsolgt. På nyåret kommer det visstnok en ny ladning – det er bare å følge med!

Craighead ble pushet til å lage naturvin på New Zealand av vinmakeren Lance Redgewell, som kjøpte sine første vinmarker i 2006. Ved Cambridge Road i Martinborough begynte han først å lage økologisk, deretter biodynamisk vin, før han i 2012 tok steget fullt ut og kuttet ut bruken av industrielle gjærkulturer og store mengder av konserveringsmiddelet SO2.

En gryende bevegelse

Naturvinbevegelsen i Australia og på New Zealand er fortsatt relativt ung, og naturlige vinmakere dukker opp i områder hvor vinmarker er rimeligere. Dette kan være enten fordi de har et litt vanskelig terroir, eller fordi de ikke egner seg for å masseprodusere store kvanta av de mest kjente druetypene.

De seneste årene har det kommet flere spennende naturviner på markedet fra den andre siden av kloden, og jeg gleder meg til å se hva som kommer ut av Oseania i tiden fremover.

Lises anbefalinger: Tre naturviner fra oseania:

Lucy Margaux Vineyards
Piccadilly Valley Chardonnay 2021
Adelaide Hills, Australia

419,90 kroner | 10709101 | Unico

Den opprinnelig sørafrikanske Anton van Klopper og kona Sally står bak vingården Lucy Margeaux, oppkalt etter deres datter. De kjøper frukt fra nærliggende, biodynamiske vinmarker og vinmakervenner. Deres chardonnay er lett tropisk, med innslag av steinfrukt som nektarin og fersken. Den er frisk som et av høstens epler og har en tydelig, salt snert i avslutningen.

Bryterlater
Still Life 2020
Martinborough, New Zealand

295,70 kroner | 13350801 | Bohem Vin

Det er forfriskende å smake en naturlig sauvignon blanc laget på langsomt vis, fra et land som er kjent for å dunke ut store mengder av denne druen i hui og hast. Bryterlater viser hvor godt denne druen fra New Zealand kan smake, hvis man bare tar seg tid. Her finner vi bakt sitron, moden gul frukt og et lett tropisk anslag.

Jauma
Peek a Boo Pét Nat 2022
Adelaide Hills, Australia

349,90 kroner | 7818701 |Unico

En usvovlet lys rødvin laget av 100 prosent grenache, fra legendariske James Erskine og Jauma. Den dufter av appelsinskall og røde bær. Med sine 14 prosent må den gjerne kjøles godt ned og luftes litt i glasset før første slurk.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.