Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Pizzavin. Lambrusco smaker godt med nesten all mat, for eksempel en pepperoni fra Stykke Pizza på Løren og andre retter med tomatsaus.

Pizzavin. Lambrusco smaker godt med nesten all mat, for eksempel en pepperoni fra Stykke Pizza på Løren og andre retter med tomatsaus.

Søker du den perfekte pizzavinen? Du trenger ikke lete lenger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Naturlig lambrusco er i vinden.

Mange tenker nok på lambrusco som en hybrid mellom brus og vin, som om noen har blandet solbærsirup inn i rødvinen din og kjørt det hele i en brusmaskin.

Det er fordi det lenge var søt lambrusco vi så mest av i polhyllene. Nå har den tørre og naturlige utgaven satt vintypen tilbake på kartet.

Men hva er egentlig lambrusco?

O.G. JUICE.
Lambrusco er både en vinstil og en druefamilie, forvirrende nok. Lambrusco kommer opprinnelig fra Italia, og det finnes rundt ti familiemedlemmer – de best kjente kultiveres i Emilia-Romagna. Lambrusco di Sorbara, Grasparossa, Salamino og Maestri er alle druenavn det er verdt å merke seg.

Druefamilien er også gammel – den romerske senatoren Cato nevner «Lambrusca Vitus» i sitt jordbruks-epos «De Agri Cultura» – «Om landbruket» – i år 160 fvt.

Camillo Donati, Lambrusco dell'Emilia 2021

Camillo Donati, Lambrusco dell'Emilia 2021

Cinque Campi, Terbianc 2019

Cinque Campi, Terbianc 2019

Podere il Saliceto, Falistra 2022

Podere il Saliceto, Falistra 2022

Fakta: Lises anbefalinger: TRE NATURLIGE LAMBRUSCO

Camillo Donati

Lambrusco dell'Emilia 2021
Emilia-Romagna, Italia

255 kroner | 9382501 | Non Dos

Camillo Donati konsentrerer seg om naturlig lambrusco, og er litt av en mester innen denne vinstilen. Her har vi en klassisk rød lambrusco som gjerne må brukes som referansepunkt. Tett, frisk, konsentrert med en dyp rødfarge som samsvarer med smaken: mørke, modne bær og litt krydder.

Cinque Campi
Terbianc 2019
Emilia-Romagna, Italia

269,90 kroner | 5491401 | Non Dos

Hvit lambrusco, usvovlet, uten degorgering og fra en biodynamisk vinmark. Méthode ancestrale laget på trebbiano. Vinen er utrolig ekspressiv og velduftende av frisk tropisk frukt. Lang, kompleks, med kalkede tanniner og en deilig friskhet uten for mye syre. Mye vin for pengene!

Podere il Saliceto
Falistra 2022
Emilia-Romagna, Italia

258,80 kroner | 8365101 | Nebbiolo Wines

Tørr og frisk rosé laget på lambrusco di sorbara. Podere il Saliceto drives av Gian Paolo og Marcello, som kun lager musserende viner. Dette er en ekstremt anvendelig vin som alle vil elske – sommerlig, saftig, med masser av sitrus og røde bær.

Knusktørt

Den mest kjente stilen av lambrusco, er en rødvin med bobler i. Tørr lambrusco kalles secco og er milevis fra den søte sirupen (amabile/dolce) vi tenker på når vi hører L-ordet. Vinen lages vanligvis etter charmat-metoden, der man gjærer vinen i store tanker i stedet for på flasker.

Mange naturvinprodusenter lager dog lambruscoen sin på flaske – dette gjelder samtlige av ukens tips. Flere bruker métode ancestrale, også kjent som singelfermentering.

Ved singelfermentering har man vinen på flaske før alt druesukkeret er blitt spist av gjærkulturene. Gjærkulturene spiser sukkeret, skaper karbondioksid i flasken, og vinen får bobler. Hvis du er redd for sukker, vil jeg anbefale lambrusco etter denne metoden – Cinque Campis viner gjærer faktisk så å si helt tørt med 0,2 gram restsukker i den ferdige vinen.

Pizzavin

Ofte er lambrusco mer frizzante, altså perlende, enn sprudlende – den har små, delikate bobler. De er fruktige og friske, serveres avkjølt og har en lav ABV (rundt 11 prosent), som gjør vinen ekstra drikke-vennlig.

Jeg tør faktisk påstå at lambrusco er en av de mest matvennlige vinstilene der ute. Kombinasjonen brus og syre gjør at den hamler opp med tyngre og slagkraftige retter med mye fett, som pizza og pasta med kjøttsaus. Lambrusco skjærer igjennom fettet og renser paletten så du er klar for neste bit, og er den perfekte tørsteslukkeren på en varm dag.

Sånn. Nå har du mange gode argumenter for å prøve lambrusco til pizza i parken i sommer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.