Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bli med på ferskvinfesten!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Neste torsdag er en årlig høytidsdag for sånne som meg.

Teksten er oppdatert.

Tradisjonen kommer fra Beaujolais i Frankrike: man skulle feire at innhøstingen var ferdig med å lage lettdrikkelig ferskvin til alle som hjalp til. Slik ble den årlige vinfesten Beaujolais Nouveau til, og denne dagen feires på den tredje torsdagen i november hvert år.

Disse vinene lages tradisjonelt på rødvinsdruen gamay. Gamay er den første druen jeg anbefaler til de som sier at de digger avkjølte, saftige og lettdrikkelige rødviner. Druen er i slekt med den mer kjente pinot noir, og kultiveres i hovedsak i Beaujolais i Burgund. Til felles med pinot noir har den et tynt drueskall, noe som gir viner med mindre av tørrstoffene vi kaller tanniner.

Viner laget på gamay er ofte lette, elegante og saftige, noen ganger understreket av en subtil jordlig dybde. Ofte går smaksbeskrivelsen i retning av markjordbær og rips, noen ganger med et hint av urter eller fiol.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Banan-vin

Hovedpoenget med beaujolais nouveau er at det er en ferskvin: vinene er laget av druer som har fått gjære, og så flaskes, uten at man bruker noe tid på lagring. Slik får man lette, fruktige og svært drikkevennlige viner.

Jeg er klar over at mange har hatt et ublidt møte med denne vinstilen. Beaujolais nouveau har et dårlig rykte som henger igjen fra den tiden disse vinene ble masseprodusert i hui og hast for å komme raskt på markedet.

Blant annet tilsatte konvensjonelle vinprodusenter en gjærkultur ved navn 71B som ga vinene en notorisk aroma av fruktsalat og banan. Vinene ble også tilsatt store mengder av konserveringsmiddelet SO2 (svovel) slik at de skulle stabilisere seg raskt. Dessverre tok dette også livet av mye av smaken.

Men jeg lover deg – det er en ny vår for bojo novo, og naturvin-produsentene fører an. Når nouveau-vinene lages med druemateriale av topp kvalitet, blir opplevelsen en helt annen enn fruktsalat.

Gudfar-metoden

Mange av vinene lages med karbonisk eller semi-karbonisk maserasjon.

Denne teknikken ble perfeksjonert av Jules Chauvet på starten av 1950-tallet. Han er regnet som gudfaren til dagens naturvin-bevegelse og holdt til i nettopp Beaujolais.

Under karbonisk maserasjon ønsker man at hele druer gjærer innenfra. Dette er i motsetning til den klassiske gjæringsprosessen hvor knuste druer utsettes for oksygen utenfra, som gjør at gjæren på drueskallet gjærer vinen.

Druer som skal gjæres innenfra, må være i et område uten luft, slik at gjæren ikke kommer til utenfra – gjær trives nemlig best i oksygen. En måte å fjerne oksygenet på, er å fylle gjærkaret med karbondioksid for å skyve ut oksygenet. Tørris brukes gjerne til dette. Det debatteres i naturvinverdenen om dette er «naturlig» eller ei.

Budsjettvennlig

Siden gjærende druesaft avgir karbondioksid naturlig, er en annen og litt mer lettvint løsning å rett og slett legge et lokk på gjæringstanken. Slik vil det naturlige karbondioksidet skyve ut mesteparten av oksygenet, og vinen blir mer eller mindre karbonisk maserert. Dette kalles semi-karbonisk maserering.

Karbonisk masererte viner kjennetegnes av sin lekne fruktighet, appetittvekkende syre og et hint av noe godteri- eller julekrydder-aktig – uten å være søte. Jeg innser at dette høres ut som en selvmotsigelse. Det beste er nok bare å prøve vinene selv.

Beaujolais nouveau er akkurat den oppkvikkeren du behøver i høstmørket. Disse vinene er lette, friske, saftige og helt umulig å ikke falle plasdask for. Og nesten best av alt: De er ofte svært rimelige!

Lises beaujolais noveau-anbefalinger for 2023:

Guy Breton
Fanchon Beaujolais Nouveau 2023

255,90 kroner | 10495101 | Blend

Guy Breton er en av de originale naturvinpionerene som fortsatt lager vin. Bretons viner er alltid friske, saftige og nesten svevende, og hans beaujolais nouveau er intet unntak. Forvent leken, ripsaktig syre og masse røde bær. En av de friskeste vinene av året, mot markjordbær og lime. Ungt, friskt og lekende.

Jean Foillard
Beaujolais Nouveau 2023

254,90 kroner | 5948401 | Vinum

Jean Foillard er en annen gammel traver hvis viner fortsatt er høyaktuelle. Foillard er en mester av gamay og hans beaujolais nouveau-viner er hakket mer komplekse, utviklede og nyanserte enn de fleste. Denne dufter rent og klart av appetittvekkende, saftig frukt. Litt floral i retning hvite blomster. Utviklet og nyansert, lette tanniner i svelget og mildt urtete utgang.

Bulliat
Bouquet Final Beaujolais Nouveau 2023

209,90 kroner | 12228901 | Blend

Bojo novo fra Buillat er også ung og bærpreget, men med en lett krydret utgang. Den har en fokusert og klassisk duft av røde bær. Saftig og syrlig, med lette tanniner og en kledelig, tyttebærlignende bitter snert til slutt.

Ch. Cambon
Beaujolais Nouveau 2023

219,90 kroner | 948501 | Blend

En frisk, leken og syrlig duft av saftige markjordbær og jordbærgodteri. God friskhet med en kledelig lett bitterhet i utgangen. Syren sitter lenge – vinen er overraskende lang for å være så fjærlett! Saftig og godt.

Cadette
Beaujolais Nouveau 2023

239,80 kroner | 11295901 | Vinum

Dufter bløtt, modent og innbydende av ferskskåren rød og blå frukt, svært aromatisk og åpen. Den har en frisk syre som følges av deilige, kalkete tanniner på tungen og i kinn. God lengde og en deilig friskhet som sitter lenge.

Ch. Thivin
Gamay Noir Beaujolais Nouveau 2023

204,90 kroner | 14857601 | Blend

Levende og fokusert frukt med syrlig anslag. Saftig og frisk, i retning rips og bjørnebær. En litt mer kompleks og klassisk gamay med tanniner som sitter fint og lenge. Lang med en god ettersmak av varm, moden rød frukt. Fin til mat!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.