Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nektar. Viner laget under flor får ofte en gyllengul, honningaktig farge, som her i et glass på vinbaren Nektar i Oslo.

Nektar. Viner laget under flor får ofte en gyllengul, honningaktig farge, som her i et glass på vinbaren Nektar i Oslo.

Tre spennende naturviner laget under flor

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Gjærsoppen legges som et lokk over vinen og gjør den ekstremt lagringsdyktig.

Flor er navnet på en gjærfilm – av utseende kan den minne om en stor blomst – som legger seg på toppen av vinen i tønnen. Denne blomsten betyr spennende smaker.

Gjærfilmen former et beskyttende lokk over vinen og gjør at den kan utvikle seg og modnes langsomt, uten å bli til eddik. Prosessen kan minne om hvordan man lager vin jaune, den karakteristiske gule vinen fra Jura-regionen i Frankrike, men sløret er bygget opp av andre gjærstammer.

Vi kan takke gjærsopper i gruppen saccharomyces ceravise for flor-sløret og de gode smakene som utvikles under det. Det mest berømte eksempelet på vin laget under flor, er spansk sherry.

Nøtter og safran

Hva smaker så viner laget på denne måten? Flor gir ofte et nøttete preg, og vinen blir gjerne litt salt og får en kledelig bitterhet. Ofte vil vinen dufte av nøtter, tørket maling og oksiderte epler.

Den kan få hint av umamidufter som safran og curry, som gir den en kledelig dybde og kompleksitet. Den er alltid steintørr, så å si helt uten restsukker, da gjærfilmen spiser opp druesukkeret underveis i modningsprosessen.

Både vin jaune og viner laget under flor, er for øvrig ekstremt lagringsdyktige.

Fremtidens vin

Siden flor gjør at vinen kan lagres lenge uten bruk av konserveringsmidler, er den blitt et yndet triks for naturvinprodusenter som ikke ønsker å tilsette noe i vinene sine.

Mange naturvinmakere eksperimenterer med å lage forskjellige viner, både røde og hvite, under flor. Noen lager noe vin under flor, noe uten, og lager så en blend.

Og til forskjell fra vin jaune, som er forbeholdt Jura-regionen, kan viner under flor lages hvor som helst. I hovedsak kommer disse vinene fra Spania, men vinmakere over hele verden eksperimenterer med gjærsoppen.

I ukens vintips har jeg plukket ut tre spennende naturviner laget under flor. Det er bare å gjøre klar smaksløkene!

Tre naturviner laget under flor:

Jean-Pierre Robinot
Lumière de Silex 2021
Loire, Frankrike

520 kroner | 13000101 | Non Dos

Kompleks, lang, fyldig og mineralsk chenin blanc fra vinmakerlegenden Robinot. Denne usvovlede vinen har ligget 72 måneder på gamle eikefat, og er delvis laget under flor. Den dufter tett av moden steinfrukt, hvite blomster og litt sjøsprøyt. Denne kan drikkes nå, eller lagres lenge.

Etienne Courtois
Evidence 2012
Loire, Frankrike

669,90 kroner | 14807801 | Vin John

Apropos legender i Loire: Courtois og kona har laget naturlige og usvovlede viner siden starten av 1990-tallet. Denne er fra 2012 og minner mye om vin jaune eller sherry, med et utviklet florpreg. Rik, konsentrert, intens og lang. Drikk til ost og spekemat!

Envinate
Bente Blanco 2021
Tenerife, Spania

289,90 kroner | 10291601 | Non Dos

35 prosent av denne vinen har fått ligge under flor i syv måneder, og den ferdige vinen har dermed et lett florpreg. Den dufter ekspressivt av blomster og lett tropisk aroma, har en fast og frisk syre og en lett mineralsk avslutning.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.