Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Billig og godt? Ja takk!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Her er noen rimelige og digge naturviner til fellesferien.

Jeg maser stadig om hvordan kvalitet følger pris. For å lage god vin på en naturlig måte, må noen tidkrevende og kostbare metoder tas i bruk. Håndhøsting. Manuell ploging og beskjæring. Planter som gir lite frukt av desto høyere kvalitet. Og i kjelleren: langsom gjæring, lagring, arbeid for hånd.

Det blir alltid godt. Det blir også ofte dyrt.

Lett å like

Naturvin vil alltid være stivere i pris enn masseprodusert vin, men det finnes heldigvis lysglimt – noen utrolig digge og anvendelige viner til like digge priser.

Disse er kanskje ikke verdens mest komplekse, men mange av dem har overraskende god lengde og fruktkonsentrasjon i forhold til prisen.

Og tross alt: når sommersolens varme, klamme hånd trykker deg ned i piknikteppet, er ikke store, modne og teksturerte viner det du vil slukke tørsten med. La oss heller slå et slag for friske, saftige, livsglade viner som passer perfekt til reker fra ferskvaredisken, en pose superchips og saftis!

En billig penge

Nå er det ferie for de aller fleste, og i år merker også mange at lommeboken er litt slunken. Dyrtiden med renteøkninger og prisstigning har gjort sitt.

Desto større grunn til å se seg om etter noen gode kjøp på Vinmonopolet, rimelige nok til at man kan ta med seg et par flasker av hver til hytte eller svaberg. Jeg har funnet frem ekstra mange gode og rimelige naturvintips som kler ferieukene.

Lises anbefalinger: Digge naturviner til digge priser

Koppitsch
Pretty Nuts 2022
Burgenland, Østerrike

269,90 kroner | 15723201 | Blend Wines

Maria og Alex har 500 år med vinmakerhistorie i genene, og lager biodynamisk vin ved Neusiedlsersee i Østerrike. Dette er kanskje årets vakreste pét-nat, som smaker like sommerlig som den ser ut. Fruktig duft av kirsebær og røde stikkelsbær, og smaker friskt med et hint av grapefrukt.

Kristinus
Oliver 2022
Balatonboglár, Ungarn

199,90 kroner | 14724801 | Unico

Ny produsent i Norge – biodynamisk vineri i Ungarn! Her har vi en spennende drue som heter irsai oliver, som gjør denne vinen superaromatisk. Den er utrolig floral og ekspressiv, saftig og smaker blomstrete limonade. Noe av druene har vært på amfora, som gir kledelige tanniner.

Il Farneto
Giandon Orange
Emilia-Romagna, Italia

224,90 kroner | 13208301 | Blend Wines

Oransjevin på 100 prosent malvasia. Denne dufter tett av malvasia-drue og blomster – aromatisk, men lettdrikkelig. Den har overraskende gode tanniner i front og i kinn til prisen – svært matvennlig!

Krásná Hora
Sauvignon 2021
Moravia, Tsjekkia

241,00 kroner | 12400301 | Nebbiolo Wines

Frisk og fruktig sauvignon blanc fra Tsjekkia. Lett å like! Slank og elegant hvitvin med hint av grønt og urter, hvit fersken og sitrus. Den har også en hendig skrutopp som gjør den til en vinner på pikniken. En elskbar allrounder.

Olivier Lemasson (Les Vins Contés)
R 18
Loire, Frankrike

235,90 kroner | 7420201 | Tramonane

Dette er, for meg, Loire i et glass. Saftig vin de soif, en real tørsteslukker av en rødvin. Levende, med kledelige og lette tanniner i side og front. Cabernet franc, cot og grolleau fra Lemasson, hvis viner snart vil være borte fra polhyllene etter hans bortgang i 2021.

Carussin
Completo 2021
Piemonte, Italia

290,00 kroner (1,5 l) | 15463806 | Non Dos

Carussin drives av en familie på fire: mor Bruna, far Luigi og sønnene Luca og Matteo. De har drevet økologisk siden 1950 og biodynamisk siden 1988, og lager også øl på gården, i tillegg til å drive en liten pub i kjelleren. De har også esler som brukes til vinmarksarbeid så vel som terapidyr for barn og psykisk utviklingshemmede. Deres deilige, fruktige hverdags-rødvin Completo kom i mai på «bagnum» – en vakuumforseglet posevin som er lett å ta med seg til grillfesten!

God ferie!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.