Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Friluftsvin. Det er offisielt blitt høst og sesong for rødvin. Hundemodell Sita vokter over godsakene.

Friluftsvin. Det er offisielt blitt høst og sesong for rødvin. Hundemodell Sita vokter over godsakene.

Seks naturviner til høstferien

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

I ukens spalte finner du ekstra mange vintips til høsten

Ah, høstferie! Et etterlengtet avbrekk fra hamsterhjulet før skruene strammes ytterligere til på oppløpssiden av året.

Etter ukens ferie venter semesteravslutninger, årsoppsummeringer, boklanseringer og den gryende julefeiringen som så vidt kan skimtes i horisonten, og som rykker nærmere og nærmere for hver uke. Det er viktig å slappe av mens du kan!

Vin i skog og mark

Selv digger jeg kombinasjonen frisk høstluft, raslende teltduk, bållukt og god vin.

Camping-opplevelsen i vakre høstfarger heves ytterligere av en perfekt pairing, og jeg har funnet frem en håndfull nydelige naturviner som du kan nyte enten i skog og mark, eller hjemme. Noen passer perfekt til bålmat, andre er gode til sesongens gryteretter – og noen kan du selvfølgelig drikke helt for seg selv.

Enten du tilbringer denne lille pustepausen fra hverdagens kjas og mas på hytta, i skogen eller hjemme, kan du kose deg med ekstra mange vintips denne ferieuken.

Alle er som vanlig tilgjengelige hos Vinmonopolet og i bestillingsutvalget. God høst!

Lises anbefalinger: Seks naturviner til høsten:

Mas Lasta
Pet Nat Blanc de Noir 2022
Languedoc-Roussillon, Frankrike

289,00 kroner | Varenr. 15965401 | Tramontane

Vinmaker Anne Laure Sicard har bakgrunn i ønologi og har blant annet laget vin hos anerkjente Chateau Latour. Dette er en rosa og direktepresset pét-nat laget på grenache noir. Den lukter dønn Lollipop og smaker helt nydelig. Frisk, fruktig og leken er stikkordene her. I tillegg har den en vakker lyserosa farge. Skal du på fest i høst? Ta med denne!

Alexandre Bain
La Levée 2020
Loire, Frankrike

319,90 kroner | 12836401 | Vin John

Her er en stor sauvignon blanc som har ligget 31 måneder på gamle fat. Røslig, voluminøs og fyldig hvitvin på 13,5 prosent, laget på modne, gule druer. Den er kledelig lubben i munnen, litt spicy i retning ingefær, og minner om hylleblomst, pære og asparges i smør. Sett til fet fisk eller annen smakfull sjømat.

Domaine Torredemer-Mangin
Orage 2022
Languedoc-Roussillon, Frankrike

184,80 kroner | 15860001 | Vin John

Ny naturvin i basisutvalget: en oransjevin til bålpølsene! En vin med godt skallpreg som er lang og konsentrert. Den er deilig ru på tungen og holder sine 14 prosent fint. 100 prosent muscat blanc gir en duft av appelsin og mango, lett tropisk men fortsatt frisk. En stor oransjevin – mye vin for pengene.

Cosmic Vinyaters
Consetl.lacio 2022
Catalonia, Spania

319,90 kroner | 13057401 | Unico

En nydelig og leken blend fra katalanske Salvador Batlle. Her blandes røde, grå og hvite druer i skjønn forening, og resultatet er en udefinerbar og spennende ferskenfarget sak. Den er fruktig og forsiktig parfymert med en lett skallaroma. Drikk alene eller til lett mat. NB: Den må gjerne luftes litt.

Scarzello
Barolo 2018
Piemonte, Italia

594, 00 kroner | 308401 | Nebbiolo Wines

Jeg har ofte snakket om Scarzello som en gateway-drug inn i naturvin for den klassiske Italia-elskeren. Denne baroloen er perfekt til høstens rikere matretter. Den dufter tett av markjordbær med undertoner av høstløv. Starter friskt og fruktig, før tanninene kommer snikende: litt grønne tanniner i retning grønn paprika. Denne kan med andre ord lagres litt til, men er også veldig god akkurat nå. Kler å være lett avkjølt.

Weigand
MTH 2022
Franken, Tyskland

319,00 kroner | 16284601 | Bibito

En frisk og lettdrikkelig hvitvin som smaker pære-is! Laget på 100 prosent Müller-Thurgau fra 60 år gamle vinstokker, med en presse fra 1920-tallet. Denne vinen nytes best alene i høstens varmende solstråler. Den er lett floral, med preg av pære, eple, sitrus og et hint av røyk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.