Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Innhyllet i sødme. Hylleblomstlikøren løfter cocktailen The Elder med sin sødme.

Innhyllet i sødme. Hylleblomstlikøren løfter cocktailen The Elder med sin sødme.

Lær å lage signaturdrinken The Elder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Med hylleblomstlikør og gin.

– Det er nok ikke de mest eksperimentelle bargjestene som kommer hit, medgir Pontus Mårtensson, barsjef på Restaurant Eik Annen Etage i ærverdige Hotel Continental i hovedstaden.

Fakta: Bar Annen Etage

Stortingsgata 24/26, Oslo
eikannenetage.no

– Det går for det meste i tradisjonelle cocktails, men det er viktig for meg å servere drinker også etter eget hode. The Elder er blitt en ordentlig vinner blant gjestene våre. Når noen er nysgjerrige på å prøve noe nytt, lander mange på denne, sier barsjef Mårtensson.

Sammen med investor Petter Stordalen overtok restauratør Ole Jonny Eikefjord de nærmest mytiske lokalene over Theater­caféen med ny giv i 2006, selv om den ikke har fått tilbake Michelin-stjernen den en gang hadde.

Siler. Barsjef Pontus ­Mårtensson ­siler sin signaturdrink The ­Elder – som ikke er oppkalt etter Kiss-albumet.

Siler. Barsjef Pontus ­Mårtensson ­siler sin signaturdrink The ­Elder – som ikke er oppkalt etter Kiss-albumet.

På vei inn til den vakre spisesalen ligger den tilhørende baren, som ifølge barsjefen tiltrekker seg egne gjester.

– Baren er kanskje litt hemmelig, og ikke alle vet om den, men det er som regel bra trykk her, sier han.

Og om det går i mye gin tonic og rom og cola, er det alltids noen som har lyst på noe annet også.

The Elder er navnet på Mårtenssons signaturdrink. Den har stått på menyen helt siden han tiltrådte stillingen og laget sitt første barkart for Eik i ­januar 2015. The Elder er ikke oppkalt etter det kjente Kiss-albumet fra 1981, men etter «elderberry», som er engelsk for hyllebær.

Pontus Mårtensson ble inspirert til å lage ­drinken på barbesøk/studietur til New York, der han ble kjent med hylleblomstlikøren St. ­Germain.

– Den kan ikke sammenlignes med andre hylleblomstlikører på markedet. I motsetning til dem, smaker St. Germain faktisk hylleblomst, sier Mårtensson.

The Elder selger kanskje ikke like godt som signaturcocktailer i mer trendy barer, men nok til at det ikke nytter å fjerne den fra barkartet.

– Vi har prøvd. I julebordsesongen gjør vi alltid menyen enklere for å få unna det store trykket, men etterspørselen etter The Elder var så stor at det ikke nyttet. Den blir, ler han.

– Forhåpentlig også etter min tid.

-
+

The Elder

  • 3 clgin
  • 2 clSt. Germain hylleblomstlikør
  • 2 clfriskpresset sitronsaft
  • 2 clsukkerlake (se egen oppskrift)
  • 8 mynteblader
  • 1 eggehvite

Nok til en drink

Slik gjør du:

  • Ha alt i en shaker uten is og shake hardt til du får et fint hvitt skum. Deretter har du i isbiter i shakeren og rister på nytt for å kjøle ned drinken og knuse myntebladene. Dobbeltsil ned i et cocktailglass. Pynt med en liten myntekvist.

Sukkerlake

  • Kok opp like deler sukker og vann, eksempelvis 100 g sukker og 1 dl vann, til sukkeret har løst seg opp. Sett til avkjøling.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.