Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kortreist. Da Nevada Berg bodde i Mosambik måtte hun og mannen kjøre tre timer for å komme til butikken. I Veggli kan hun hente egg fra hønene i hagen og handle på Coop Extra rett nede i bygda.

Kortreist. Da Nevada Berg bodde i Mosambik måtte hun og mannen kjøre tre timer for å komme til butikken. I Veggli kan hun hente egg fra hønene i hagen og handle på Coop Extra rett nede i bygda.

Amerikansk suksessblogger utgir kokebok om norsk mat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

På et småbruk i Numedal omfavner Nevada Berg lefser og rømmegrøt.

En hane galer, i det fjerne høres lyden av traktoren som driver kantslått på veien opp til småbruket. De to bekkene som vanligvis renner gjennom hagen, har tørket ut etter den varme sommeren.

Nevada Berg (34) lener seg mot rekkverket utenfor 1950-tallshuset, det broderte forkleet hennes ser også ut som det er fra 1950-tallet, hun har fått det av svigermoren. Høner tripper rundt et vindskjevt stabbur, småbrukets forrige eier prøvde å starte yogastudio der, uten hell.

– Folk her er så avslappede. De trenger ikke yoga, sier Berg.

Fakta: Nevada Berg

Matblogger og kokebokforfatter

Fra Salt Lake City, Utah, bosatt i Veggli i Numedal.

Driver matbloggen North Wild Kitchen.

Gir ut kokeboken «Nevadas kjøkken».

northwildkitchen.com

Nykommer

Nevada Berg er født og oppvokst langt herfra, i Salt Lake City i den amerikanske delstaten Utah. Nå er hun, ektemannen og sønnen tre av 293 innbyggere i tettstedet Veggli i Numedal. Fra småbruket Koto driver hun matbloggen North Wild Kitchen.

Videoen hun delte på Facebook i fjor høst, av lefsebaking hos Uvdalsleiven tradisjonsbakst, er sett over 1,2 millioner ganger. For to år siden ble bloggen kåret til årets blogg og beste nye stemme av det amerikanske gourmet-magasinet Saveur, bare ni måneder etter at hun startet den. Nå kommer kokeboken «Nevadas kjøkken» ut på tre språk i åtte land.

Under et håndkle strutter en ferdighevet bolledeig. Hun hvelver den ut på kjøkkenbenken, kjevler den flat og smører på raust med mørkt fyll av smør, kanel og sukker.

– Skillingsbolle, det er det første jeg husker av norsk mat, sier hun.

Hun var på besøk i ektemannens hjemby Bergen, og svigerforeldrene tok henne med til et bakeri.

Stolt. Matblogger Nevada Berg fra Utah synes flere nordmenn burde være stolte av de norske råvarene.

Stolt. Matblogger Nevada Berg fra Utah synes flere nordmenn burde være stolte av de norske råvarene.

I likhet med mange andre matbloggere har ikke Nevada Berg noen formell kompetanse som kokk, hun er utdannet innen internasjonale relasjoner og har jobbet med markedsføring. Hun møtte sin norske ektemann da de begge studerte i britiske Plymouth. I flere år flyttet de rundt, mannen jobbet i FNs internasjonale fond for jordbruksutvikling. De bodde i London, Mosambik og Roma, før de landet her i Rollag kommune.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Jeg visste at jeg ville starte en blogg da vi flyttet hit, sier hun.

Hun dykket ned i norske mattradisjoner med stor iver. Leste bøker av Henry Notaker. Søkte opp gamle kokebøker og avisutklipp på Nasjonalbibliotekets nettsted. Og så sugde hun til seg kunnskap fra bygdefolket i Rollag. Bakte lefse hos Laila og laget jordskokksuppe og glitrekringle hos Maj-Lis. «The beautiful and kind Maj-Lis», som hun beskriver henne som. På møter hos Rollag bygdekvinnelag har hun fått verdifull hjelp.

– De kommer med de gamle håndskrevne oppskriftsbøkene sine. De er så søte. Alle har sine oppskrifter, og alle mener deres er den beste. Spesielt når det gjelder lefse.

De kommer med de gamle håndskrevne oppskriftsbøkene sine. De er så søte. Alle har sine oppskrifter, og alle mener deres er den beste

Nevada Berg – blogger og kokebokforfatter

Historien bak

Bokhyllene på kjøkkenet er fylt med kokebøker. Jamie Oliver og «Mat fra Numedal». Yotam Ottolenghi og Tom Victor Gausdal. En godt brukt utgave av Fäviken-kokk Magnus Nilssons «The Nordic Cookbook».

Nevada Berg ble kontaktet av det tysk-engelske forlaget Prestel etter at bloggen vant prisene i Saveurs kåring for to år siden. Blogger blir bøker, sånn er det blitt. Aschehoug står bak den norske utgivelsen.

– Det er viktig for meg at det er mer enn en kokebok. Jeg vil også fortelle historien om ingrediensene, sier hun.

Historien om gravlaks, for eksempel. Om brunostens tilblivelse og hvordan jordskokken kom til Norge.

Les også: Norsk tradisjonsmat – med oppskrifter

Mange av råvarene Berg jobber med, får hun tak i gjennom bygdefolket. Elgkjøtt, lam, reinsdyr. Epler, kirsebær og plommer, de deler raust og villig. Når hun legger ut en melding på Facebook med spørsmål om noen tilfeldigvis har noe løpstikke tilgjengelig, får hun svar like etter: «Jeg har! Står i hagen!»

Veggli har én matvarebutikk, en Coop Extra. Ingen fiskebutikk, ingen lokal slakter.

– Her i bygda sier de at du trenger tre frysere. Én for kjøtt, én for fisk og én for frukt og bær.

Det er mange norskamerikanere blant North Wild Kitchens lesere. Skriver hun om forskjellen på lefse og lompe, koker det i kommentarfeltet. Mange har spørsmål om retter og ingredienser som kanskje har fått egenartede kallenavn etter å ha gått fra generasjon til generasjon.

Her i bygda sier de at du trenger tre frysere. Én for kjøtt, én for fisk og én for frukt og bær

Nevada Berg – blogger og kokebokforfatter

– Det er mye nostalgi. De er veldig takknemlige og vil vite mer. Maten er på mange måter forbindelsen til deres familie og fortid, sier Berg.

– Jeg tror de setter pris på måten jeg presenterer det på, at jeg setter maten i en kontekst. Jeg prøver å vise landskap, natur og dyr også. Så du blir trukket hit, sier hun.

Hun tror det hjelper å ha entusiasmen til en som kommer utenfra.

– Jeg kommer med blanke ark. Men så har jeg heller ikke den nostalgien rundt en del retter som nordmenn har. Jeg skaper nostalgien selv nå. Jeg har ikke minner om lukten av bestemors nybakte boller om morgenen.

På en snurr. Svigerfamilien tok henne med til et bakeri i Bergen for å smake skillingsboller, og Nevada Berg forelsket seg «hodestups». I sin oppskrift tilsetter Berg rugmel for mer dybde og tekstur.

På en snurr. Svigerfamilien tok henne med til et bakeri i Bergen for å smake skillingsboller, og Nevada Berg forelsket seg «hodestups». I sin oppskrift tilsetter Berg rugmel for mer dybde og tekstur.

Hjemme hos

«Selv om pavlova stammer fra den andre siden av kloden, har vi nordmenn trykket den til vårt bryst», skriver hun i introduksjonen av «brenneslepavlova».

Røttene har hun i USA, men hun sier hun er blitt tatt så godt imot av lokalsamfunnet at hun føler seg hjemme i Norge og er komfortabel med å bruke vi-formen. Hun har norsk statsborgerskap, men også amerikansk pass. Familien bor i USA, de ses kanskje et par ganger i året, «takk gud for Facetime».

Men Nevada Berg kunne ikke tenke seg å flytte tilbake. Det er 15 år siden hun reiste fra USA.

– Jeg synes råvarene her er blant de beste i verden. Jeg skjønner ikke at ikke flere snakker om det.

Snart skal hun reise til København og delta på MAD-symposiet, treffet som samler kokker og matelite fra hele verden, startet av Noma-sjef René Redzepi. Hun har meldt seg på et kurs i fermentering med Noma. Den danske stjernerestauranten har hun aldri besøkt, heller ikke Maaemo, i det hele tatt har hun ikke vært på så mange fancy restauranter. Da de bodde i Roma, gikk hun og ektemannen helst på små familiedrevne restauranter og fikk servert «fantastisk lokal mat».

– Jeg elsker det kokkene gjør med det nye nordiske kjøkkenet. Det er kunst. Men de beste stedene jeg har spist, er hjemme hos folk.

Som den gangen hun fikk servert rømmegrøt hos naboen Sonja på seteren Slettastølen oppe i Rødberg. Laget med hjemmelaget, silkemyk rømme av råmelk fra kyrne på seteren.

– Det er minner som virkelig fester seg. Hvis folk kunne vært mer opptatt av den typen opplevelser, hadde det vært fint.

Oppskrifter

Inspo. Rømmegrøtiskremen dyppet i kanel og sukker er inspirert av den urnorske softisen, som dyppes i kakaopulver.

Inspo. Rømmegrøtiskremen dyppet i kanel og sukker er inspirert av den urnorske softisen, som dyppes i kakaopulver.

-
+

Rømmegrøtiskrem

  • 300 gseterrømme
  • 3 dlkremfløte
  • 150 gsukker
  • kanel og sukker (til toppingen)
  • spekemat (valgfritt)

Nok til cirka 1 liter.

Slik gjør du:

  • Pisk sammen rømme, kremfløte og sukker. Sett smeten i kjøleskapet. Når den er kald, heller du den i en iskremmaskin og følger instruksjonene. Eventuelt kan du helle smeten i en plastboks og sette den i fryseren et par timer, eller over natten, til isen har stivnet.
  • Ved servering blander du kanel og sukker i en liten skål, 1 del kanel til 4 deler sukker, og drysser raust over iskremen.
  • Valgfritt: Skjær spekemat, for eksempel fenalår, i små biter og sprøstek i en panne. Legg de stekte bitene på toppen av iskremen.
Fyr og flamme. Kantareller med geitost tilberedes helst over bål.

Fyr og flamme. Kantareller med geitost tilberedes helst over bål.

-
+

Kantareller med geitost

  • 1 sssmør
  • 2 til 3 håndfulle kantareller, nok til å fylle pannen
  • salt og pepper
  • noen kvister frisk timian
  • 2 dlkremfløte
  • 450 ghalvfast geitost, revet
  • 1 loff, i terninger, grillet

Nok til 4–6 personer

Slik gjør du:

  • Sett en støpejernspanne på en bålrist. Ha smør i pannen. Når smøret begynner å frese, tilsetter du kantarellene. Dryss over salt og pepper og litt av den ferske timianen. Fres til soppen så vidt er mør.
  • Flytt pannen til en mindre varm del av bålet. Hell fløten i pannen og kok til blandingen har tyknet litt. Rør ofte. Dryss revet ost over blandingen og la den smelte inn uten å røre. Når osten har smeltet, tar du pannen av varmen. Vær forsiktig, stekepannehåndtaket er varmt.
  • Dryss timianblader over toppen og server umiddelbart sammen med godt brød til å dyppe i blandingen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.