Studentmat: Slik bruker du opp stangsellerien

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Enkelte ingredienser går fort til spille på hybelkjøkkenet – bruk stangsellerirestene i risotto, suppe og i en deilig svinerett.

Fakta:

Studentmat

Maten skal være rimelig og ingrediensene lette å få tak i.

Den skal være nøysom: Den skal ikke kreve innkjøp av dyre, sære ingredienser og etterlate seg åpnede bokser og flasker som blir stående fordi du trengte en spiseskje og ikke vet hva du skal bruke resten til.

Den skal være sunn, og i stor grad plantebasert. Animalske ingredienser kan erstattes med plantebaserte om ønskelig – og det skal være enkelt å legge til kjøtt eller fisk.

Den skal være mulig å lage med et minimum av utstyr på et enkelt kjøkken.

Den skal generere lite oppvask: Å vaske fire gryter for et måltid til en person er for mye.

Stramt budsjett. Små porsjoner og enkelt kjøkken? Bare barnemat. Et større hinder for god student mat på lavbudsjett er ofte ingrediensene som er nødvendige, men trengs i små kvanta slik at resten fort blir liggende og surne, mugne eller råtne i kjøleskapet: En skvett fløte her, en boks tomatpuré der, og ikke minst, en bunt slapp stangselleri i grønnsaksskuffen fordi oppskriften på den ellers billige og enkle bønnesuppen foreskrev én stilk og resten er blitt liggende.

Her er minst tre måter å bruke opp stangsellerien på.

Gulrotsuppe med selleri

Stangselleri er en grønnsak som gjør mye ut av seg. Noen kan finne smaken irriterende, men på en god dag dufter den nesten rabarbra og tilfører supper, gryteretter og til og med salater med en kjøttfull, aromatisk smak.

Fakta:

Hete tips til hybelkjøkkenet

Invester i en stavmikser. For prisen av en halvliter kommer kremete supper, smoothies og et vell av andre muligheter innen rekkevidde.

Bor du i kollektiv: Lag mat sammen. Det gjør måltidene mer variert og hyggeligere – det er mye som ikke føles verdt å lage til en person enten fordi det blir for mye oppvask eller rester av ingredienser og ferdig mat.

Kjøp en pakke røykt paprika istedenfor piffi eller annet grillkrydder. Det høyner det meste, fra supper til kylling.

Frys vinslanter i små porsjoner og bruk dem i maten. Det kan fortone seg som luksuriøst å holde seg med en flaske sherry eller tørr vermut i kjøleskapet, men de holder seg lenge, en velvalgt klunk i supper og sauser gir ekstremt mye smak for pengene.

<p>Gulrot- og dillsuppe  servert med crème fraïche og brød.</p>

Gulrot- og dillsuppe servert med crème fraïche og brød.

-
+

Gulrotsuppe med dill og selleri

  • 2 ssSmør
  • 1 stkLiten løk
  • 600 gGulrøtter
  • 1 stkStilk stangselleri
  • 1 lKyllingkraft eller vann + buljongterning
  • 3 ssHakket dill
  • 1 tsSalt
  • 1 krmKajennepepper eller chilipulver
  • 3 tsCrème fraîche til servering
  • 0.5 stkFinhakket rød paprika til servering
  • 3 stkStilker dill til pynt

Skjær løken i små biter.

Smelt smøret i bunnen av en romslig gryte og stek løken på lav varme, gjerne under lokk, til den er myk, men fortsatt lys, i ca. 10 minutter.

Skrell gulrøttene og skjær dem og selleristangen i tynne skiver. Ha dem i gryten sammen med kyllingbuljongen, dill og kajennepepper.

Kok opp og la suppen putre til gulrøttene er møre, ca. 25 minutter.

Bruk stavmikser rett i gryten og kjør til suppen er jevn og glatt.

Smak eventuelt til med salt.

Hell i suppeskåler og pynt hver med en teskje crème fraîche, litt hakket paprika og en stilk dill.

Suppen holder seg fint et par dager i kjøleskap og kan eventuelt fryses.

Fakta:

Kjekt å ha – ingredienser med lang holdbarhet som høyner måltidet

  • Soyasaus
  • Sriracha eller annen chilisaus
  • Hermetiske bønner, linser og tomater
  • Olivenolje
  • Nøytral olje (solsikke, peanøtt)
  • Smør
  • Egg
  • Crème fraîche
  • Hvitløk
  • Løk
  • Parmesan
  • Fetaost
  • Sitron
  • Lime
  • Tørr sherry eller vermut
  • Laurbærblad
  • Spisskummen
  • Kajennepepper eller chilipulver
  • Røykt paprika

Denne gulrotsuppen er et eksempel på at ekstremt enkle og billige ingredienser gir et tilfredsstillende måltid. Fordi den ikke inneholder melk eller fløte, er den lett å lage i store porsjoner og fryse ned i små – men det går også an å ha den i kjøleskapet noen dager og spise suppe til lunsj for dem som har tilgang på oppvarmingsmuligheter på dagtid.

Svinekjøtt med selleri

Denne enkle retten tar ikke mye mer tid å lage enn det tar å vente på at takeawayen skal bli ferdig. I tillegg er den sannsynligvis sunnere og smaker minst like godt.

Det billigste er å bruke svinekoteletter og skjære kjøttet av beinet, men et stykke filet eller til og med ferdig oppskåret svinekjøtt er enda enklere. Det er heller ikke noe problem å bytte ut svinekjøttet med kylling, tofu eller andre kjøtterstatninger.

For at smaken skal bli riktig, er det nødvendig med en slant tørr sherry her. Å investere i en flaske kan fremstå som ekstravagant for en på studielån, men om dens fremste drikkekvaliteter forsvinner jo lengre den står åpen, holder sherryen seg lenge i kjøleskapet til matlaging. Alternativt – om en innvandrerbutikk er innen rekkevidde – kjøp en flaske «cooking sake».

<p>Nord-kinesisk svin med selleri og gulrot. </p>

Nord-kinesisk svin med selleri og gulrot.

-
+

Nord-kinesisk svin med selleri og gulrøtter

  • 300 gMagert, renskåret svinekjøtt (kotelett, ytrefilet)
  • 2 ssLys soyasaus
  • 1 ssTørr sherry
  • 0.5 tsRevet ingefær
  • 1 stkLiten løk
  • 2 stkStilker stangselleri
  • 2 stkGulrøtter
  • 50 gUsaltede peanøtter
  • 2 ssOlje
  • 1 stkFedd hvitløk
  • 1 ssMaisennamel løst i 6ss vann.
  • Salt
  • Sriracha eller annen chilisaus

Lag en marinade av soyasaus, sherry og ingefær.

Skjær svinekjøttet i små terninger og la det ligge i marinaden mens du kutter løk, selleri og gulrøtter i små biter.

Varm en wok eller stekepanne og stek svinekjøttet i olje på høy varme i 5-6 minutter. Fjern kjøttet fra pannen.

Ha i grønnsakene og litt mer olje. Stek til grønnsakene er stekt, men fortsatt faste i konsistensen. Rør hele tiden.

Legg kjøttet tilbake og tilsett en klype salt om det trengs, samt eventuelt chilisaus.

Løs maisenna melet opp i vann og rør inn i retten til det tykner.

Server med ris.

Dette bruker mesterkokk Heidi Bjerkan chilisausn sriracha til

Fakta:

Dette utstyret trenger du på hybelkjøkkenet

  • En god stekepanne som tåler å settes i ovnen
  • En større gryte, cirka 3 liter
  • En liten gryte, cirka 1 liter
  • Skjærebrett
  • En god kniv
  • Rivjern
  • Stekespade
  • Øse
  • Sleiv
  • Litermål
  • Stavmikser
  • Salatbolle

Risotto

Det finnes risotto med trøffel, med steinsopp, med hummer og kamskjell. Men risotto er ganske nøktern kosemat som står seg på å lages i små porsjoner og serveres umiddelbart.

Bruk ordentlig risottoris, og finn en måte å ha en klunk hvitvin tilgjengelig. Et alternativ er å fryse eventuelle slanter i små porsjoner, kjøpe en kvartflaske på Vinmonopolet for anledningen, eller å investere i en flaske tørr vermut som kan stå i kjøleskapet i ukesvis og brukes i flere risottoer, pastaretter, gryter og supper.

For den som først har lært seg å lage risotto, kan variere smakene i det nesten uendelige. Sopp, gresskar, gulrøtter, jordskokk, blåmuggost, chèvre, kjøttrester – bare fantasien setter grenser.

En god risotto tar 40 minutter fra start til ferdig middag, og det er tid som må tilbringes på kjøkkenet fordi risen stadig skal ha mer væske og røres i, men røringen trenger ikke være kontinuerlig, og med litt øvelse er det fullt mulig å rydde unna oppvask eller gjøre andre småoppgaver samtidig. Eller inviter en venn på lørdagskvelden, åpne en flaske vin og la litt gå i risottoen, resten i glasset.

<p>Risotto med sitron og erter – skikkelig kosemat.</p>

Risotto med sitron og erter – skikkelig kosemat.

-
+

Sitronrisotto med erter

  • 1 lGrønnsak- eller kyllingkraft (evt. vann + buljongterning)
  • 1 stkEggeplomme
  • 2 ssCrème fraïche
  • 0.5 stkRevet skall og saften av en sitron
  • 2 stkStilker rosmarin
  • Svart pepper
  • 4 ssRevet parmesan
  • 0.5 stkLøk
  • 1 stkStilk selleri
  • 2 ssSmør
  • 250 gRisottoris
  • 1 dlHvitvin eller tørr vermut (evt. 2 ss eplesidereddik
  • 250 gFrosne erter

Slik gjør du

  • Kok opp kraft eller buljong i en liten gryte.
  • Hold kraften på kokepunktet mens du lager risotto.
  • Bland sammen eggeplomme, crème fraiche, skallet og saften av en halv sitron i en liten skål.
  • Ta nålene av rosmarinstilkene og hakk dem. Ha rosmarinen i eggeblandingen sammen med pepper og revet parmesan. Sett til side.
  • Finhakk løk og selleri.
  • Smeltsmør på lav varme i en gryte eller panne og ha i løken og sellerien.
  • Stek forsiktig til løken er myk og blank.
  • Hell i risen og rør godt til riskornene er blanke, ca 1-2 minutter.
  • Hell i tørr hvitvin og rør til vinen koker opp og trekker inn i risen mens du rører. Vinen kan i nødsfall erstattes med 2 ss eplesidereddik.
  • Hell en stor øse buljong over risen og rør jevnlig til væsken har trukket inn. Slik slipper risen stivelsen sin og risottoen blir kremet.
  • Gjenta til risen bare så vidt har litt krittaktig konsistens igjen i kjernen.
  • Rør inn 250 g frosne erter og fortsett å røre mens risottoen koker opp igjen, ertene blir ferdige og risen har mistet den krittaktige kjernen, men fortsatt har litt tyggemotstand, ca 5 minutter.
  • Rør inn egg, krem og -osteblandingen og la det putre et minutt eller så.
  • Skru av varmen, sett på lokk og la stå mens du dekker bordet.
  • Server alene eller for eksempel sammen med ovnstekte kyllinglår.

Fortsatt mer igjen?

Er det fortsatt noen stilker selleri igjen? Skjær noe i biter og bruk i en salat, enten en frisk og knasende en med epler og kål, eller en dekadent waldorfsalat; lag en smoothie med epler og selleri – eller inviter på vorspiel og server de siste stilkene med dip og potetgull.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk