Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Naturlig flørt. Til tross for mange utfordringer, går amerikansk vinindustri riktig vei. Flere velger økologisk dyrking, og arbeiderne har fått bedret rettighetene sine.

Naturlig flørt. Til tross for mange utfordringer, går amerikansk vinindustri riktig vei. Flere velger økologisk dyrking, og arbeiderne har fått bedret rettighetene sine.

Den unge vinmakeren redefinerer amerikansk vin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Martha Stoumen har stått på barrikadene for arbeidernes rettigheter i det amerikanske landbruket.

De seneste årene er viner fra California blitt godt kjent på Vinmonopolet. Amerikanske viner er ikke lenger noe sært, men er blitt allemannseie.

Likevel kan disse vinene komme med en sur bismak: USA havnet nylig på listen over «utsatte land» hos Vinmonopolet, grunnet press på arbeidernes rettigheter.

Sosial rettferdighet

Organiseringsrett er en viktig arbeidsrettighet, og den største risikoen for sesongarbeidere i USA ligger nettopp her. Retten til å organisere seg er ikke lovbeskyttet i USA, slik den er i Norge.

I 2022 inkluderte Vinmonopolet krav om at amerikanske produsenter de handler med, må bekrefte at arbeiderne deres har rett til å organisere seg. Dette er grossistenes ansvar å følge opp.

En naturvinmaker som har vært veldig synlig i debatten om arbeideres rettigheter, er californiske Martha Stoumen. Hun er utdannet innen ønologi – læren om vindyrking og -fremstilling – og startet for seg selv i Sonoma i 2014.

Stoumen er inspirert av vinmakere hun tidligere har jobbet for, som Chris Brockway hos Broc Cellars, men også den italienske foregangskvinnen Arianna Occhipinti.

Helårsarbeid

Som ung vinmaker uten noen familiearv i et dyrt område, er hun avhengig av samarbeid for å lage vin. Hun leier vinmarker hvor hun selv dyrker druer, og kjøper frukt fra vinbønder.

Hun er klar over at man har mindre kontroll på arbeidernes rettigheter når man kjøper frukt fra en gård – og derfor kjøper hun i all hovedsak frukt fra vinbønder som også dyrker annet enn druer. Ikke bare jobber de med polykultur, som skaper et sunt økosystem i vinmarken – denne praksisen gir også jobb hele året til arbeiderne i markene.

Hun var også aktiv i å få på plass en lovendring som trådte i kraft i 2019, hvor det ble stilt tydeligere krav til overtidsbetaling av arbeidere i jordbruket. I 2022 ble denne loven skjerpet, og alt arbeid utover åtte timer, eller arbeidsuker over 40 timer, dekkes av overtidsbetaling. Dette er nye rettigheter for arbeidere i landbruket i USA.

Kollektiv

I tillegg til å leie parseller og kjøpe frukt, har Stoumen også en innovativ og kollaborativ tilnærming til vinmaking. Hun lager vin i en vinkjeller hun deler med fire andre naturvinmakere.

Dette var aldri ment å være permanent, men hun så på denne måten å lage vin på som et springbrett til å få sitt eget winery. Nå er hun ikke så sikker på om hun noen gang vil arbeide alene – vinmakerne samarbeider, deler utstyr, lastebiler og tips om gode parseller.

Representasjon av minoriteter

Martha Stoumen er også opptatt av å skape en mer inkluderende vinindustri.

Ofte blir ikke minoriteter ansatt hos vinprodusenter fordi de har mindre arbeidserfaring, og det er vanskelig å endre status quo. Derfor er hun en forkjemper av flere mentorprogrammer, blant dem Bâtonnage, som retter seg inn mot aspirerende kvinnelige vinmakere.

Programmet har sitt navn fra teknikken bâtonnage, hvor man rører rundt i vinkarene for å virvle opp gjærrester og gjøre vinen mer smakfull. Ifølge nettstedet Batonnageforum.com er mentorprogrammet opptatt av å stir up the conversation on women in wine.

Det er med andre ord flere grunner til å trekke på smilebåndet av utviklingen i amerikansk vinindustri.

Lises anbefalinger: Tre naturviner fra USA

Martha Stoumen
Post Flirtation Red 2021
California, USA

335,00 kroner
10445201
Vianrius

Post Flirtation er blitt en moderne klassiker innen amerikansk naturvin. Navnet kommer fra en av de første datene til Martha Stoumen og henne fremtidige ektemann: hun hadde skriblet post filtration (etter filtrering) på en vinflaske hun ville teste, og han endret på navnet. Resten er historie! Vinen er en blend av carignan og zinfandel og er en frisk, men stor rødvin med røslig rød frukt, gode tørrstoffer og flott lengde.

AmByth Estate
Sauvignon Blanc OW 2021
California, USA

349,00 kroner
12563601
Tramontane

En oransje sauvignon blanc fra Santa Barbara – fottråkket og lagret på terrakotta. Dette ser vi ikke så ofte! Resultatet er en spennende og kompleks oransjevin med smaker av stikkelsbær og lett bitter grapefrukt. Den er tørr, lang og frisk. Spennende!

Ovum Wines
Big Salt Orange Rosé 2021
Oregon, USA

309,00 kroner
14413601
Terroir

Naturvin fra Oregon – dét ser vi ikke så ofte. Dette er en rosange, altså en slags blanding av rosé- og oransjevin. Som navnet tilsier, er dette en frisk vin med en salt snert av sjøsprøyt. Dufter lett floralt og litt tropisk i retning av moden steinfrukt og appelsinskall.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.