Indisk vegetarsuppe fra Pink Elephant.

Indisk vegetarsuppe fra Pink Elephant.

Suppefest

Tekst

Vil du få varsel hver gang Henrik O. Rasch publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Her er åtte supper fra alle verdens hjørner som står seg godt til lunsj, eller som en fullverdig middag i disse karantenetider.

Rotgrønnsakssuppe med hasselnøtter fra Mari Hult og Vegetarbloggen.no.

Rotgrønnsakssuppe med hasselnøtter fra Mari Hult og Vegetarbloggen.no.

Rotgrønnsakssuppe med hasselnøtter

En super vegansuppe som passer for store og små.

-
+

Rotgrønnsakssuppe med hasselnøtter

  • 1 liten gul løk
  • 2 stkhvitløksfedd
  • 700 grotgrønnsaker
  • 100 ggrønnkål
  • 100 ghasselnøtter
  • 3 ssrapsolje
  • 1.5 lvann med grønnsaksbuljongpulver
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  • Forvarm stekeovnen til 175 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
  • Grovhakk løk og hvitløk. Skrell rotgrønnsakene – her har jeg brukt pastinakk, mandelpotet, sellerirot og gulbete – og skjær dem i mindre biter.
  • Fjern de tykke, harde stilkene fra grønnkålen. Riv deretter bladene i mindre biter, 2–3 centimeter lange. Legg til side et par håndfuller grønnkålblader til topping.
  • Grovhakk nøttene (med trykk på grov, å skjære dem i to holder godt). Legg bort en fjerdedel av nøttene til topping. Bruker du blansjerte nøtter, blir suppen ekstra pen.
  • Varm opp 2 ss olje i en gryte. Ha i løk og hvitløk og la surre i et par minutter. Tilsett rotgrønnsakene og stek i et par minutter til. Ha i grønnkål og hasselnøtter. Hell på vann med grønnsaksbuljongpulver. La det hele koke opp, deretter koke i cirka 15 minutter.
  • Mens suppen koker: Legg grønnkålbladene på ⅔ av stekebrettet, dryss 1 ss olje over og krydre med salt og pepper. Legg nøttene på den siste tredjedelen av brettet. Sett i ovnen og bak i cirka 10 minutter, grønnkålen skal bli ganske sprø.
  • Kjør suppen jevn med en stavmikser, blender eller kjøkkenmaskin. Pass på så du ikke brenner deg. Smak til med salt og pepper.
  • Fordel i suppeskåler, topp med grønnkål og nøtter og server suppen rykende varm.
Kålsuppe med tyttebær og timian.

Kålsuppe med tyttebær og timian.

Kålsuppe med tyttebær og timian

Tyttebærene gir den syren som trengs for å løfte suppen til et nytt nivå.

-
+

Kålsuppe med tyttebær og timian

  • 2 stkspisskål
  • 1 potte fersk timian
  • 2 dlnøytral olje
  • 3 stksjalottløk
  • 2 dltørr hvitvin
  • 5 dlvann
  • 100 gsmør
  • 2 stklaurbærblad
  • 2 skiver rugbrød
  • 1 ssfinhakket einebær
  • 10 gsukker
  • 50 gtyttebær
  • salt og pepper
  • smør og olje til steking

Slik gjør du:

  • Kjør timian og 2 dl nøytral olje glatt i en blender, eller bruk en stavmikser. Sil oljen i et klede – eller i et kaffefilter – og sett til side.
  • Vask kålen og skjær hver kål i fire båter. Finhakk sjalottløk. Stek kålen til den nesten er brent i en kjele med olje og smør. Ta to av kålbåtene ut av kjelen, og spar dem til senere.
  • Tilsett finhakket sjalottløk i kjelen sammen med de gjenværende kålbåtene. Hell på hvitvin og la det koke til halvparten av væsken har fordampet. Tilsett 5 dl vann og to laurbærblader. La dette koke på lav temperatur i 45 minutter.
  • Fjern laurbærbladene og kjør suppen glatt i en blender. Sil suppen over i en ny kjele. Bland inn 50 g smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
  • Lag rug-crumble ved å smuldre opp rugbrødet og steke det i smør og olje. Avkjøles på tørkepapir, og hakkes fint med kniv.
  • Finhakk ferske eller tørkede einebær. Rør sammen sukker og tyttebær.
  • Skjær bort roten på de to kålskivene du har spart på, og spre kålen på en stekeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader, i cirka fem minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Anrett suppen i skåler. Fordel stekte kålskiver, tyttebær, rug-crumble og einebær i skålene. Drypp timian-olje over.
Atli Yngvasons brokkolisuppe med posjert egg og svart hvitløk.

Atli Yngvasons brokkolisuppe med posjert egg og svart hvitløk.

Brokkolisuppe med posjert egg og svart hvitløk

Flotte farger, og med svart hvitløk får du en god dybde og smak som ikke sitter like godt igjen i ånden.

-
+

Brokkolisuppe med posjert egg og svart hvitløk

  • 2 stkbrokkoli
  • 500 mlgrønnsakskraft
  • 15 gsmør
  • salt
  • sitron
  • egg
  • svart hvitløk (kjøpes ferdig eller se oppskrift under)

Slik gjør du:

  • Kutt brokkolien i små buketter. Kok opp halvparten av grønnsakskraften og ha brokkolien oppi. Kok i ett til to minutter til brokkolien er mør, men fortsatt beholder sin grønne farge.
  • Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin til det blir en grønn puré eller suppe, tilsett mer grønnsakskraft til du får den tykkelsen du ønsker. Ha i litt smør til slutt.
  • Smak til med salt og sitron.
  • Serveres med posjert egg og små biter av svart hvitløk. Også veldig godt med krutonger og stekt bacon.
  • Bacon er ikke sunn mat, men rundt 20 gram finhakket bacon i en rett gjør den litt bedre, samtidig som du får følelsen av å spise kjøtt om du savner det i vegetarretter.

Svart hvitløk:

  • Svart hvitløk kan lages hjemme ved å koke opp saltlake og helle det over hvitløk i en lukket beholder. La det stå én til to uker i romtemperatur og pass på at hvitløksknollene er dekket hele tiden.

Blomkålsuppe med reinsdyr og eple.

Blomkålsuppe med reinsdyr og eple.

Blomkålsuppe med reinsdyr og eple

En klassiker som man kan trikse og mikse med, og som tar seg godt ut overalt.

-
+

Blomkålsuppe med reinsdyr og eple

  • 1 stkblomkålhode
  • 3 stksjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stkeple
  • 4 dlmelk
  • 4 dlvann
  • 1 sssmør
  • 2 ssolivenolje
  • 1 stkspeket reinsdyrpølse (eller annen spekepølse)
  • 1 potte sitrontimian

Slik gjør du

  • Skyll blomkålen og skjær den opp i små biter (spar de grønne ytterbladene til steking). Skrell og hakk to av sjalottløkene og hvitløken grovt.
  • Fres løk og hvitløk i litt olje, tilsett blomkålen, samt vann og melk. Kok til blomkålen er helt myk, cirka 20 minutter, tilsett eventuelt litt mer vann underveis hvis det trengs.
  • Ta ut blomkålen og mos den i en blender, spe med kokevannet til ønsket konsistens, smak til med olivenolje, smør og salt.
  • Skjær eple og spekepølse i grove terninger, og skrell og hakk opp den siste sjalottløken. Stek alt raskt i en panne på høy varme sammen med bladene fra blomkålen og fersk timian, smak til med salt og pepper, og server oppå suppen.
Den klassiske Brosj.

Den klassiske Brosj.

Borsj

En tykkere suppe med gode og rene smaker. Pass på så du ikke får noe genseren!

-
+

Borsj

  • 2 sssmør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stkløk
  • 1 stkgulrot
  • 1 stilk selleri
  • 2 sstomatpuré
  • 200 gsauerkraut, evt. surkål
  • 1 glass rødvin
  • 1 kgrødbeter
  • vann
  • salt og pepper
  • rømme og dill til servering

Slik gjør du:

  • Riv alle grønnsakene på det groveste på rivjernet og knus hvitløken. Smelt smøret i en vid kjele og sauter hvitløk og løk i dette først, deretter gulrøtter og selleri. Når dette er mørt, ha i tomatpuré og sauterer litt til.
  • Ha i vin, la koke opp og ha i rødbeter, sauerkraut og litt vann (suppen skal være tykk). La dette småkoke i cirka 30 minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Server med en klatt med rømme og rikelig med dill – og gjerne ristet rugbrød.
Linsesuppe.

Linsesuppe.

Linsesuppe

En suppe som er like god varm som kald.

-
+

Linsesuppe

  • 3 ssolivenolje
  • 1 stkmellomstor løk, skrelt og finhakket
  • 1 stkmellomstor gulrot, skrelt og raspet
  • 3 stkhvitløksfedd, skrelt og finhakket
  • 1 sstomatpuré
  • 1 tssukker
  • 2 dltørre røde linser
  • 1 tsmalt spisskummen
  • 1.2 lvann eller lys kraft
  • 3 sssmør eller olivenolje
  • 1 tstyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + vanlige chiliflak etter smak
  • 1 sssitron, i båter, til servering
  • frisk bladpersille, finhakket, til servering (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Nok til cirka 4 personer

Slik gjør du:

  • Varm olivenoljen i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres løk, gulrot og potet til løken er blank og myk, 8-10 minutter. Rør jevnlig, det skal ikke få farge.
  • Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker. Fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha så i linser og spisskummen. Bland godt sammen og ha i vann eller kraft, samt litt salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til linsene er gått helt i oppløsning, 20-30 minutter. Kjør suppen fin med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper.
  • Varm smør over medium varme. Så snart det er smeltet og bobler godt, trekk av varmen og bland inn chiliflak.
  • La linsesuppen stå noen minutter før servering. Den skal være varm, men ikke glohet. Topp hver bolle med en liten skje chilismør, litt bladpersille (om du vil) og server sitronbåter ved siden av, så hver enkelt får suppa akkurat så syrlig som de selv foretrekker.

Tips: For en klassisk linsesuppe som er gul i fargen, bytt ut tomatpuré med en liten potet som du skreller og finhakker.

Nudelsuppe med hjemelagede speltnudler.

Nudelsuppe med hjemelagede speltnudler.

Hjemmelaget nudelsuppe

En fullverdig suppe som metter på alle måter.

-
+

Nuddelsuppebase

  • 1 kgchampingnon
  • 100 gtørket shitake (eller annen tørket sopp, men kan også sløyfes)
  • 20 gtørket kombu-tang
  • 1.5 lvann
  • 0.5 dlsoya
  • 0.5 dlfishsauce
  • Et par skvis sitronsaft

Hjemmelagde speltnudler

  • 150 gspeltmel
  • 3 ssvarmt vann
  • 1 stkegg
  • 1 klype salt

Topping

  • 300 gfersk shitakesopp
  • 1 bunt koriander
  • 1 bunt vårløk

Slik gjør du:

  • Kok opp sopp og vann. La det trekke på lav varme i en time.
  • Ta kjelen av platen og tilsett tangen. La det trekke i ti minutter.
  • Sil suppen og husk: press godt, det fortsatt er mye god smak igjen i soppen.
  • Avslutt med å smake til suppen med soya, fishsauce og sitronsaft.

Speltnudler:

  • Bland sammen speltmel, egg og salt. Spe med vann til det blir til en fin og fast deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet hvert fall en time, da blir den enklere å kjevle ut.
  • Rull så deigen gjennom en pastamaskin eller kjevle den for hånd. Du kan selv velge hvor tykk og store nudlene selv skal være.
  • Kok nudlene i to minutter i lettsaltet vann.

Topping:

  • Dette er bare et forslag til topping. Her kan man selvfølgelig toppe suppen med masse forskjellige ting, helt ut ifra hva man selv er glad i – eller har i kjøleskapet.
Indisk vegetarsuppe fra restauranten Pink Elephant.

Indisk vegetarsuppe fra restauranten Pink Elephant.

Indisk vegetarsuppe

En suppe som varmer. Merk at garam masala kan byttes ut med spisskummen (i fare for å få en inder på døren).

-
+

Indisk vegetarsuppe

  • 1 aubergine
  • 5 poteter (skrellet)
  • 500 gkikerter
  • 3 rødløk
  • 0.5 hodekål
  • 1 lfløte
  • 400 gcashewnøtter
  • 5 sschilipulver
  • garam masala (etter smak)
  • 500 gsmør
  • salt etter smak
  • sitron etter smak
  • 1.5 lvann, eventuelt grønnsakskraft

Slik gjør du

Fjern skallet på alle grønnsakene, kutt dem i grove biter og ha dem i en stor kjele. Tilsett litt olje eller smør. Sett kjelen på medium varme og stek til grønnsakene er møre. 

Tilsett salt, smør, cashewnøtter, vann, garam masala (prøv litt frem og tilbake, her er det smak og behag), chilipulver og fløte. Kok opp og la suppen småkoke i to til tre timer. Kjør suppen i en food processor til en glatt masse (høy hastighet i minimum tre minutter). 

Smak til med salt, fløte, sitron og eventuelt mer chili og garam masala og server.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner