Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Dag Tjerslands Tiramisu à la Minute.

Dag Tjerslands Tiramisu à la Minute.

Slik kan du lage stjernerestaurant hjemme

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Føler du deg innestengt? Har du tid til overs? Her er et knippe forslag til luksusmåltider du kan lage og servere selv.

Forrige uke ble ekstra travel for mange hobbykokker. Nå som mange av oss lever hjemmelivet, er det flere som bruker tiden til å koke og bake som aldri før. Sosiale medier fylles av stolte bilder av resultatene, i takt med at butikkhyllene tømmes for mel, gjær og havregryn.

Men all denne tvungne innetiden skaper også utfordringer for mange parforhold. Så hvorfor ikke benytte muligheten til å bruke mer tid på kjøkkenet – og inviter din kjære på date på din egen restaurant? Her har jeg plukket ut fire forretter, fire hovedretter og fire desserter –med vintips – som man kan mikse selv, etter hva man liker eller hvilke råvarer man har tilgang på. Kanskje den perfekte mat- og vinkombinasjonen kan lyse opp i en ellers grå hverdag.

Én vin og fire forretter

Noen viner er mer matvennlige enn andre. Riesling er en av dem, og da gjerne en av de ferske utgavene fra Tyskland, som har litt sødme. Julian Haarts Haart Attack er laget spesielt for det norske markedet, og har bare litt over 10 prosent alkohol og 13 gram sukker. Det gjør den til et perfekt følge til retter med mye chili, pepper og annet krydder.

Jeg har plukket ut fire av mine favorittforretter, som alle passer til halvtørr riesling. Så kan du enten velge én eller flere, for å servere med samme vin.

88

Navn: J. Haart Riesling Haart Attack 2019

Produsent: Julian Haart , Mosel , Tyskland

Pris: 176,90 Varenummer: 10712601 Utenfor sortiment, Importør: Blend Wines AS

5400 flasker slippes. I tillegg til 180 magnum og 60 dobbelmagnum. Floral og lukket frukt på duft med hint av lime og grønne epler. Frisk syre og en fersk og delikat balansert syre med en tørr finish. MB

Kjapp og Sunn: Prøv Bjørn Svenssons taco.

Kjapp og Sunn: Prøv Bjørn Svenssons taco.

Hjertegod taco er veldig enkel å lage, og her kan du ty til ferdig chilimajones om du vil lage den enda enklere. Kjøttet kan også varieres alt etter hva du får tak i eller ønsker.

Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessens peppercrab.

Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessens peppercrab.

Pepperkrabbe er grisete å spise, men akk så godt, så lenge man får tak i kongekrabbe. Enkelt å lage, og nesten umulig å stoppe å spise. Perfekt sammen med riesling.

Ceviche med laks fra Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessen.

Ceviche med laks fra Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessen.

Ceviche med laks inneholder ingredienser som er lett å få tak i, og som frisker opp i starten av et måltid. Kutt og del opp alt på forhånd, og husk å la alt stå blandet i ti minutter før servering, for at alle smakene skal komme godt frem.

Indisk vegetarsuppe fra Pink Elephant.

Indisk vegetarsuppe fra Pink Elephant.

Indisk vegetarsuppe kan lages i forkant, for å roe ned stressnivået under selve middagen. Hvor hot den skal være bestemmer man selv. Uansett så varmer den godt etter en tur ute i marka eller skogen.

Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessens piggvar.

Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessens piggvar.

4 hovedretter og 4 viner

Piggvar eller annen hvit fisk med middelhavssalat er retten som gjør at du kan fokusere alt på å varmebehandle fisken. For tilbehøret kan du lage på forhånd. Og skulle du ikke få tak i piggvar, kan selvfølgelig skrei, kveite eller sei brukes.

Salaten her, med paprika, oliven og artisjokker, har mye smak og krever en fyldig og moden hvitvin med mye karakter, som også kan stå sammen med fisken. En utviklet albariño fra Spania er perfekt.

91

Navn: Pazo Senorans Seleccion Anada 2009

Produsent: Pazo de Señorans , Galicia , Spania

Pris: 466,10 Varenummer: 6163601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: JP Wine AS

Dufter av nyper og voks med hint av gule epler. Fyldig og konsentrert mineralsk frukt på smak med en frisk og spenstig syre. Tørr og lang finish. MB

Volaille de Bresse - kylling med morkelsaus og vårgrønnsaker fra Eyvind Hellstrøm.

Volaille de Bresse - kylling med morkelsaus og vårgrønnsaker fra Eyvind Hellstrøm.

Kylling med morkelkremsaus er vårens beste middag. Morkler er en av få vårsopper, men er sjelden å finne i butikken i fersk utgave. Tørket morkel er derimot blitt vanligere og vanligere. Skulle du ikke finne morkler, er det også mulig med annen tørket sopp. Sammen med en hel kylling og de ferskeste vårgrønnsakene er dette en rett som er perfekt sammen med en lett og delikat Pinot Noir. Gjerne en moden utgave fra Burgund eller en fra Tyskland.

90

Navn: Bernhard Huber Malterdinger Spätburgunder 2017

Produsent: Wein. Bernhard Huber , Baden , Tyskland

Pris: 369,60 Varenummer: 11194401 Midlertidig utsolgt, Importør: T&T Wine AS

Dufter av bringebær, blomster og tre med hint av pepper. Delikat og florlett sødmefull frukt på smak med en frisk syre kombinert med en lett tanninstruktur. MB

Ovnsbakt grønnsaksgryte med timian.

Ovnsbakt grønnsaksgryte med timian.

Ovnsbakt grønnsaksgryte med timian passer for alle som vil ha en kjøttfri middag, eller som tilbehør til den fisken eller kjøttet du aller helst vil servere. Grønnsaker i seg selv kan være en utfordring sammen med vin, men når de blir bakt i ovnen, dempes bitterheten og sødmen i dem kommer frem. Sammen med timian gjør dette at de passer godt sammen med en moden rødvin, og da gjerne en favoritt fra Spania med modne og avslipte tanniner.

92

Navn: Lopez de Heredia Viña Bosconia 2008

Produsent: Lopez de Heredia , Rioja , Spania

Pris: 359,90 Varenummer: 1917901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, 6, Importør: Fondberg AS

Dufter av tobakk, tre og søt moden steinfrukt. Moden og ren delikat kjernefrukt på smak med avslipte tanniner og en frisk syre. Lang og krydret utgang. Veldig mye vin for pengene. MB

Eyvind Hellstrøms Côte de Boeuf.

Eyvind Hellstrøms Côte de Boeuf.

Få hovedretter overgår en god Côte de boeuf. Et lagret og modent kjøttstykke med et enkelt tilbehør, hvor kjøttet får spille hovedrollen er i tillegg ypperlig til vin. Og da gjerne en moden utgave med avslipte og modne tanniner. Her finnes det flere å velge mellom, og er man så heldig å ha moden Bordeaux i kjelleren, er dette den perfekte anledningen. Hvis ikke, finnes det gode alternativ i land som Argentina, Libanon og Sør-Afrika.

92

Navn: Springfield Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 2013

Produsent: Springfield Est. , Breede River Valley , Sør-Afrika

Pris: 470,00 Varenummer: 2676201 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Holst Wines AS

Dufter av sedertre og lær med hint av tobakk og søte plommer. Tett og moden frukt på smak med lange og nydelig balanserte tanniner med en frisk syre og nydelig balanse. Kjøttfull og lang utgang. MB

Dag Tjerslands Tiramisu à la Minute.

Dag Tjerslands Tiramisu à la Minute.

4 desserter og 4 viner

Tiramisu à la Minute er en av klassikerne som nærmest er umulig å mislike. Denne lar seg også like godt kombinere med en kopp kaffe etter middagen som et glass med italienernes berømte dessertvin, vin santo. Denne er laget på tørkede druer og har fått rikelig med modningstid på små eikefat i kjelleren, før den blir tappet på flaske. En dessert i seg selv nærmest.

92

Navn: Fèlsina Vin Santo 2007

Produsent: Fèlsina , Toscana , Italia

Pris: 329,90 Varenummer: 6390802 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Good Beverage AS

Dufter av nøtter, tre og tørket frukt med hint av voks og kaffe. Nydelig sødme og konsentrasjon med en fantastisk lengde og kompleksitet. MB

Øyvind Hjelles påskedessert; appelsin med gratinert eggedosis og kvikkcrunch.

Øyvind Hjelles påskedessert; appelsin med gratinert eggedosis og kvikkcrunch.

Appelsin gratinert med eggedosis og Kvikklunsj er egentlig den ultimate desserten til påske. Så da kan du bruke tiden i karantene til å øve deg. Appelsinene er nå på sitt beste og søteste, og sammen med egg og litt sjokolade er dette påsken i et nøtteskall. Utfordringen med vinvalget er det eggene i eggedosisen som byr på, men en søt tokaji fra Ungarn takler både dem og de sursøte appelsinene. Og ikke minst sjokoladen.

90

Navn: Royal Tokaji Aszù 5 Puttonyos Blue Label 2013

Produsent: The Royal Tokaji Wine Co. , Tokaj , Ungarn

Pris: 354,90 Varenummer: 763102 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av kandiserte sitrusfrukter og tørkede aprikoser. Nydelig syre og med en flott balanserende tett sødme. En flott dessertvin som både fungerer til lys skojolade, frukt og bær. MB

Øyvind Hjelles mangolassi.

Øyvind Hjelles mangolassi.

Mangolassi er en lett og frisk tropisk dessert, som lages i en liten fei. Den er en frisk og lett avslutning på et måltid, og sammen med en søt og floral dessertvin laget av moscatodruen på Sicilia, gir denne kombinasjonen en forsmak på sommeren.

87

Navn: Planeta Passito di Noto 2018

Produsent: Planeta , Sicilia , Italia

Pris: 309,90 Varenummer: 4873202 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Floral duft med hint av tørket aprikos. Frisk syre og en fyldig lang og søt frukt på smak. Tørrstoffer i finish med en bløt utgang. MB

Crème brûlée er en tidløs klassiker, men kan du lage den selv?

Crème brûlée er en tidløs klassiker, men kan du lage den selv?

Klassikeren crème brûlée og en lagret moscatel de setubal fra Portugal er en av de beste mat- og vinkombinasjonene jeg kan tenke meg. Desserten kan lages i god tid på forhånd, og så er det bare å finne frem skibrenneren for å varme opp toppen rett før servering. Den brente hinnen på desserten står perfekt til den søte og lagrede vinen. Og sammen er dette den beste avslutningen på måltidet.

90

Navn: Alambre Moscatel De Setubal 20 YO

Produsent: J.M. da Fonseca , Península de Setúbal , Portugal

Pris: 479,90 Varenummer: 4122902 Bestillingsutvalget, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av sultanrosiner og karamell med hint av tre og tørkede aprikoser. Tett, søt og konsentret på smak med en brent karamellkarakter i finish. Lang og flott. Perfekt til cremé bruleé. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.