Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Trøstemat: Konditoren pøser på med alt som er godt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Ilseng

For hvem lengter ikke etter noe søtt og fett når trøsten synes langt unna?

Nylig ble verdens slankefrie dag feiret, kroppspositivisme får mye oppmerksomhet, og lav BMI er ikke lenger det aller helligste. Åshild Lerbaks browniekake, pyntet med alt, passer som smør og sukker i dette bildet. For hvem lengter ikke etter noe søtt og fett når trøsten synes langt unna?

– Det er dette jeg forbinder med comfort food, det skal være lett å lage – du lager liksom ikke en moussekake hjemme, sier konditor Åshild Lerbak (24).

Da hun var yngre, ville hun bli kokk:

– Men så oppdaget jeg at jeg kunne bruke fantasien veldig mye med konfekt og sjokolade.

Fakta: Åshild Lerbak

Konditor fra Trysil

Konditor på Kokkelandslaget. Kåret til Årets Young Chef av Norske kokkers landsforening i 2020.

Deltar i VM i Luxembourg i 2022.

Driver konditorbedriften Fire Makroner på Ilseng.

En benk

Konditoren tilbringer koronatiden langt fra storbyenes kokkescener. Tidligere jobbet hun på spisestedet Sentralen i Oslo, men da pandemien traff var det bare å finne på noe annet. Hun har leid en (!) kjøkkenbenk i hedmarksbygda Ilseng, som ellers er kjent for pallesnekring.

Det er stille i den flate bebyggelsen rundt Mjøs Catering, men Lerbak har travle dager. Den ene kjøkkenbenken begynner å bli for liten, så hun drømmer om å finne et produksjonslokale med et lite utsalg for sine lekkerbiskener.

– Jeg tar bestillinger og leverer desserter og petits fours, blant annet til Omakase på Hamar, sier hun.

Benken hennes er fylt opp av de lekreste konfekter, makroner oppbevart i pizzakartong og marshmallows. Likevel er det mammas brownie som får æren når Lerbak skal lage sin favoritt-trøstemat.

Barnehagen på tur

– Vi var mye på tur i fjellet med barnehagen der jeg vokste opp i Trysil. Vi fikk lov til å ha med en liten kake, og mamma sendte med denne, sier Lerbak.

Mammas brownie var inspirert av «Den rutete kokeboken», som fantes i mange hjem på 1980- og 1990-tallet, inkludert kjøkkenet på småbruket der Åshild Lerbak vokste opp. Brownien moren bakte var uten sjokoladeganache, og himmelske marshmallows med smak av lime og pasjonsfrukt fulgte neppe med i Trysilfjellet. Ikke lakriskulene, eller konfekten med smak av solbær, eller makronene med salt karamellfyll heller.

– Jeg bare pøser på med alt som er godt, sier konditoren.

-
+

Brownies

  • 200 gmeierismør
  • 4 sskakao
  • 3 dlsukker
  • 1 tssalt
  • 1 ssespressokaffe
  • 1.5 dlhvetemel
  • 2 stkegg
  • 2 never ristede hasselnøtter (ristes i ovn på 160 grader i 7–10 minutter)

Sjokolade ganache

  • 200 gmørk sjokolade i biter
  • 1 dlfløte
  • 150 gsmør

Slik gjør du

  • Finn frem en 18 eller 20 centimeter rund kakeform.
  • Smelt smøret, bland det tørre og rør sammen med smøret. Ha til slutt i ett og ett egg, og bland inn nøttene.
  • Ha over i kakeformen og stek kaken ved 170 grader i 20 minutter.

Sjokolade ganache

  • Kok opp fløten. Hell den over sjokoladen og kjør med stavmikser. Når massen holder 38 grader kjøres smøret inn med stavmikseren.
  • La ganachen stå romtemperert i en times tid. Du kan helle den over på et brett for å kjøle den ned raskere.
  • Ha ganachen i en sprøytepose og pynt den avkjølte kaken med sjokoladetopper.
  • Vil du også ha på hvit sjokoladeganache? Bruk samme oppskrift som med mørk, men tilsett 30 gram ekstra hvit sjokolade.
  • Server brownien som den er, eller med peanøtter, marshmallows, konfekt og makroner.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.