– Iblant har jeg følt at det har kostet for mye, sier Kari Innerå (36).
Fakta: Kari Innerå
Restauratør ved BA53
Etter å ha sjonglert plass på landslaget og jobb ved Bagatelle som ung kokk, med høyt stressnivå og lav vekt som resultat, begynte den usunne livsstilen med kveldsjobbing, stress og uregelmessige måltider etter hvert å få vektnålen til å krype oppover. For et par år siden bestemte hun seg derfor for å legge om livsstilen fullstendig. Det betyr trening to til tre ganger i uken, og kontroll på kaloriinntaket.
– Det koster absolutt mye. Men det handler om så mye annet i livet også, å sette seg mål man kan nå. Og så må man finne ut av hva man er fornøyd med selv. Skal du slanke deg, skal du gjøre det for deg selv. Jeg tror vi generelt tenker for mye på hva andre mener om oss.
For Innerå er det imidlertid kun hennes egen trivsel og helse som er motivasjonen for endringen.
– Når man er kokk, er man i utgangspunktet over gjennomsnittlig glad i mat og glad i å spise. Og den livsstilen og arbeidssituasjonen gjør det veldig enkelt å ta gale valg. Jeg jobbet utrolig mye i starten av karrieren min, jeg var nesten for tynn, spiste feil og så syk ut. Da jeg byttet jobb begynte jeg å legge på meg, sikkert rundt et kilo i året, til jeg følte at jeg ikke trivdes med kroppen min lenger, sier hun.
Mett lenge
Samtidig ble Innerå gravid, og bestemte seg for at hun ville forsøke å finne gleden ved å trene. Det klarte hun, og nå er det en mye sunnere og mer fornøyd versjon som står over grytene i Bygdøy allé.
– I starten telte jeg kalorier, men det var mest for å lære. Jeg kuttet ned på fett, spiste magre produkter, og masse bønner, salat og bakt fisk. Spiste jeg en større lunsj, måtte det bli en mindre middag. Jeg laget meg mat som jeg tok med på jobb, og drakk masse vann.
Men nøkkelen er uansett ikke å spise lite, men å holde seg mett, mener Innerå.
– Man kan spise så mye grønnsaker, og det gir en fantastisk metthetsfølelse som varer lenge.
Særlig bønner, søtpotet, gulrot, brokkoli, blomkål, aspargesbønner og erter bruker kokken mye. De inneholder svært lite kalorier og gir god metthetsfølelse som varer. Er man kreativ med urter, hvitløk og chili, blir det heller ikke kjedelig, men smaker spennende.
– Trenger jeg noe snacks, blir det gjerne linsekaker med ost, gulrot eller et glass lettbrus hvis jeg er kjempefysen på sukkersmak. Eller kokosboller – de er veldig søte og veier lite.
Fakta: Kari Innerås slanketips:
- Planlegg måltidene
- Ha med sunn snacks overalt
- Du må velge – ingen kan spise alt
- Grønnsaker inneholder veldig få kalorier i forhold til mengde. Fyll alltid halve tallerkenen opp med grønt.
- Bytt til lettprodukter, og spis lite tunge sauser.
- Tilsett bønner eller grønnsaker i smoothien.
- Lag mat som smaker, så orker du spise sunt lengre. Ingefær, chili, hvitløk, sitron er gode smaksforsterkere.
Lystspiser
Når restaurantens lærlinger kommer til henne med desserter de øver seg på og vil ha en vurdering av, blir løsningen å kun ta en liten skje. Og da hele menyen nylig skulle skiftes ut og syv retter kom seilende inn på bordet foran henne – deriblant en svinerett med morkelsjy og popkorn-is med peanøttkrem og salt karamell – ble utfordringen enda større.
Men stort sett er det ikke maten i seg selv, men stemningen rundt et måltid Innerå savner mest med et friere matregime.
– Å slanke seg kan gjøre deg lei deg, og det må man passe på at ikke skjer. Jeg unner meg sjokolade og litt potetgull en gang i uken, og når jeg går ut, spiser jeg det jeg har lyst på. Men det er ofte bare det å ta et glass vin, å dele snacks og forretter, å kose seg, som er gleden. Og når jeg først har sagt at det er lov, da sitter jeg ikke og teller kalorier.
Grillet hjertesalat med parmesan og kikert-hvitløksaus
- hjertesalat eller romanosalat
- 1 fedd hvitløk
- 1 boks kikerter
- 1 dlvann
- 1 sslettrømme
- kajennepepper
- sitron
- revet parmesan
Slik gjør du:
- Skrell hvitløk og kutt den i mindre biter. Hell laken av kikertene og skyll de godt i rennende vann.
- Ha kikerter, vann, rømme og hvitløk i en blender og kjør det sammen til en glatt krem. Juster med vann om den er tykk i konsistens. Smak til med salt, pepper, kajenne og sitronjuice.
- Del salaten på langs, grilles i en grillpanne/stekepanne eller på grillen i kort tid på høy temperatur. Legg sausen på toppen og riv godt med parmesan over.
Lun bønnesalat med fetaost
- 200 ghvite bønner (gjerne en miks av kikerter, hvite bønner, kidneybønner fra go green serien)
- 1 sssoltørkede tomater
- 0.25 blomkål
- 0.5 stkrødløk
- pak choy, kinakål el bok choy
- 1 tssolsikkeolje
- 1 sssherryeddik
- 40 gfetaost
Slik gjør du:
- Sil laken av bønnene i rennende vann. Kutt tomater, løk og kål i tynne strimler/biter.
- Ha olje i en teflon-stekepanne, ha i finkuttet løk, soltørket tomat og bok choy og la det surre, hell så i bønnene og rør godt.
- Smak til med salt og pepper, ha i sherryeddik, legg opp på tallerken og del fetaosten i mindre biter på toppen.
Bakt torsk med grønnsaker og asiatisk vinaigrette
- 130 gskrei eller torsk
- 100 gsøtpotet
- 50 gblomkål
- 2 kvaster brokkolini
- 1 tssolsikkeolje
- 1 tshonning (akasie)
- 1 stklime (saften)
- 2 ssfish sauce
- 2 fedd hvitløk (finhakket)
- chili (fersk eller tørket)
- 2 sssoyasaus
- koriander
- Skrell søtpotet og kutt i terninger. Kok i vann til den er myk. Sil av vannet.
- Kutt blomkål og brokkoli i mindre biter, stek de i solsikkeolje en teflon stekepanne til de er gyllen, ha i søtpotet.
- Ha torsken på et stekebrett med bakepapir, saltes og bakes i ovn ved 175 grader i cirka seks til ti minutter.
- Ha akasiehonning i en liten kjele, ha i limesaft og fish sauce, rør godt om, varmes til den er lun. Ha i finkuttet sjalottløk, chili, hvitløk og urter.
- Ved servering: ha i soyasaus og eventuelt koriander.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.