Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Venter fallende boligpriser i Akershus neste år

Oppturen er likevel rett rundt hjørnet, ifølge ny rapport.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Akershus har hatt en boligprisvekst noe høyere enn landsgjennomsnittet de siste årene, et utviklingstrekk som vi venter vil fortsette. Men fallende priser gjennom 2017 og i starten av 2018 vil resultere i at gjennomsnittsprisen i 2018 vil bli 3,0 prosent lavere enn i 2017, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Det kreves et godt stykke arbeid av meglerne for å finne rett kjøper
Foto: Proaktiv Eiendomsmegling
– Det kreves et godt stykke arbeid av meglerne for å finne rett kjøper
Fredrik von Krogh Daglig leder i Proaktiv Bolig og Prosjektmegling Asker.

– Vi anslår bolig­prisveksten i 2017 til 9,2 prosent. Fallende priser gjennom 2017 og i starten av 2018 vil resultere i at gjennomsnittsprisen i 2018 vil bli 3,0 prosent lavere enn i 2017. Veksten tar seg så opp igjen til 1,4 prosent i 2019 og 5,0 prosent i 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi om den ventede utviklingen i boligprisene i Akershus.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Den lave boligprisveksten utover i prognoseperioden forklares med høy boligbygging og avtagende befolkningsvekst.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 12,8 prosent i Akershus i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Eneboliger holder stand

Daglig leder Fredrik von Krogh i Proaktiv Bolig og Prosjektmegling Asker bekrefter at boligmarkedet i Akershus roet seg fra og med juni.

– Spesielt for leiligheter og mindre boliger. For eneboliger ser vi derimot en mer normal omsetning, både på pris og hastighet. Dette spesielt i Asker og vestre Bærum, sier von Krogh.

I oktober ser han likevel en tendens til høyere omsetningshastighet.

– Men boligmarkedet er fortsatt tregt sammenlignet med hva man har vært vant med. Det kreves et godt stykke arbeid av meglerne for å finne rett kjøper, sier von Krogh.

Fremover venter han en gradvis normalisering av markedet.

– I nærmeste fremtid vil vi merke det spesielt på omsetningshastigheten, men etter hvert vil vi se en mer normal prisvekstkurve. I områdene rundt Oslo påvirkes vi også av de nye låneforskriftene og det vil være interessant å se hva som videreføres etter prøveperioden frem til sommeren 2018, sier von Krogh.

Høyest boligbygging i landet

Salget av nye boliger i Akershus hittil år er 42 prosent lavere enn på samme tid i fjor, samtidig begynner beholdningen av usolgte boliger i Akershus å stige, men på langt nær i like stor grad som i hovedstaden.

Dersom nedgangen i salget vedvarer, vil dette sammen med fallende boligpris trolig legge en demper på boligbyggingen i slutten av prognoseperioden, mener Samfunnsøkonomisk analyse.

– I 2017 forventer vi at det fullføres 5200 boliger, før det tar seg ytterligere opp til 6100 boliger i 2018. I 2019 forventer vi en boligbygging på 5.100 boliger, før det avtar mot 4400 boliger i 2020. Med en slik boligbygging vil Akershus være det fylket med klart høyest boligbygging i landet de neste årene, skriver analytikerne.

Lavere befolkningsvekst

Von Krogh mener det er fornuftig å kjøpe bolig nå når markedet er rolig.

– Da har man litt mer tid til å tenke seg godt om. Og det er jo stort sett slik at man selger og kjøper i samme marked, påpeker megleren.

Han påpeker at eneboliger, større tomannsboliger og rekkehus påvirkes minst av konjunkturene.

– Det tror jeg også vil vedvare i tiden fremover siden dette er boliger folk stort sett kjøper grunnet plassbehov, sier von Krogh.

Samfunnsøkonomisk analyse tror Akershus vil kapre en stor andel av befolkningsveksten i Norge i årene som kommer, men at veksten også i Akershus vil avta som følge av lavere arbeidsinnvandring.

I 2016 økte Akershus-befolkningen 9850 personer.

– For prognoseperioden legger vi til grunn en befolkningsvekst på 9900 personer i 2017 og om lag 8400 personer i 2018, før det avtar til litt under 7000 personer i 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .