Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Derfor ventes Finnmark til å bli en vinner i boligmarkedet

Finnmark er blant få fylker i Norge hvor boligprisene er ventet å stige neste år, ifølge ny rapport.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I Finnmark ventes boligprisene å stige med 4,4 prosent i år, mens veksten neste år blir på moderate 0,3 prosent, viser rapporten. Finnmark er blant få norske fylker der Samfunnsøkonomisk analyse venter oppgang i prisene i 2018.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Alta har og har hatt den mest positive utviklingen og vil fortsatt være motoren i fylket
Foto: Eiendomsmegler1
– Alta har og har hatt den mest positive utviklingen og vil fortsatt være motoren i fylket
Lars Erling Lossius Daglig leder i Eiendomsmegler 1 Alta

– Finnmark er blant de fylkene som har opplevd svakest boligprisvekst i landet de siste fem årene. Mellom 2011 og 2016 steg boligprisene totalt med 18 prosent, noe som er 12 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet nasjonalt, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I år ventes prisene å stige med 4,4 prosent, før veksten avtar markert til 0,3 prosent neste år. I 2019 og 2020 er det ventet prisoppgang på henholdsvis 2,3 og 2,8 prosent.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Prognosen for Finnmark forklares blant annet med lavere befolkningsvekst enn tidligere antatt, samtidig som det er ventet noenlunde stabil boligbygging gjennom hele prognoseperioden.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 10,1 prosent i Finnmark i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020. Dette er noe høyere enn prognosen for landet som helhet i samme periode.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Jevn vekst

I tredje kvartal falt boligprisene i Finnmark med 0,2 prosent sammenlignet med kvartalet før, ifølge tall fra Eiendom Norge. I Alta steg prisene med 1,4 prosent i løpet av kvartalet, mens de holdt seg stabile i Hammerfest.

Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.

– Finnmark har hatt og har fortsatt en jevn vekst i boligprisene. Vi har fulgt en flat struktur de siste åtte årene og regner med dette vil fortsette en stund fremover. Dette gjelder i all hovedsak Alta, Hammerfest og Kirkenes, men også Porsanger har en positiv vekst med nye arbeidsplasser og generell positivitet, sier daglig leder Lars Erling Lossius i Eiendomsmegler 1 i Alta.

Han tror Alta fortsatt vil være vinneren i boligmarkedet i fylket.

– Alta har hatt den mest positive utviklingen og vil fortsatt være motoren i fylket. Hammerfest, Porsanger og Kirkenes vil holde samme positive utviklingskurve fremover, sier Lossius.

Lavere befolkningsvekst enn tidligere antatt

I Nord-Norge har det lenge vært høy innenlandsk fraflytting. Finnmark har i likhet med Troms og Nordland, opplevd netto innenlands flyttetap i samtlige av de siste femten årene.

– Fraflyttingen snudde imidlertid i 2008 grunnet innvandring, og i 2012 hadde innbyggertallet i landsdelen endelig passert den forrige befolkningstoppen i 1982. Høy innvandring har resultert i at befolkningen i Nord-Norge i gjennomsnitt har vokst med i nær 3.000 personer årlig de siste fem årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Analytikerne legger til grunn en samlet befolkningsvekst på 2000 personer i 2017 og 1300 personer i 2018. I 2019 og 2020 ventes en vekst på 1000 personer. Rundt halvparten av befolkningsøkningen vil komme i Tromsø, heter det i rapporten.

Anslagene for befolkningsveksten i de tre nordligste fylkene er lavere enn tidligere anslag.

– Vi har tidligere lagt vekt på at den økte oljesatsingen i nord vil gi ringvirkninger til økonomien i Nord-Norge, og at regionen derfor trolig vil oppleve økt befolkningsvekst i årene som kommer. Lav oljepris og fallet i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Generelt har boligbyggingen vært lavere enn befolkningsveksten i Nord-Norge de siste årene.

– I Finnmark forventer vi en boligbygging på drøyt 300 boliger for inneværende år, noe som vil forholde seg nokså stabilt gjennom hele prognoseperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .