Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Venter kraftig boligprisvekst i Østfold

Rimelige boliger og kortere reisetid til Oslo gir drahjelp til boligprisene i Østfold.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Østfold sammenlignet med landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Men i 2018 blir prisveksten i fylket magre 0,2 prosent, anslår analytikerne.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Kortere reisetid til og fra Oslo vil gjøre flere områder i vår region mer attraktive
Foto: Eiendomsmegler 1
– Kortere reisetid til og fra Oslo vil gjøre flere områder i vår region mer attraktive
Håkon Fossvik Administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Østfold Akershus

– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 8,6 prosent i Østfold. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

I 2018 blir gjennomsnittsprisene i fylket beskjedne 0,2 prosent høyere enn i 2018, ifølge prognosene. I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 2,2 og 5,1 prosent.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil bidra til å trekke Østfold-prisene oppover, venter analytikerne.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 16,9 prosent i Østfold i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020. Det er nest høyest i landet. Det er bare i Buskerud Samfunnsøkonomisk analyse venter sterkere prisvekst i prognoseperioden.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Administrerende direktør Håkon Fossvik i EiendomsMegler 1 Østfold Akershus opplever boligmarkedet i sin region som velfungerende.

– Det er noe roligere nå, markedet blir nok noe påvirket av mediene, som fokuserer på nedgangen i Oslo-regionen. Vi vil nok oppleve en mer forsiktig prisvekst de nærmeste årene, men tror duppen vi opplever nå i disse dager vil gå over i løpet av relativt kort tid, sier Fossvik.

Attraktivt med kort pendleravstand

Samlet for 2016 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av nye 940 boliger i Østfold. Dette var rekordår for fylket, og tyder på høy boligbygging de neste årene, ifølge rapporten. Men som i resten av landet har salget hittil i år vært svakere enn i fjor.

Beholdningen av usolgte nyboliger falt gjennom 2016, men har hittil i 2017 vært stigende igjen.

Østfold har høy netto innenlandsk innflytting. Faktisk er Østfold etter Akershus det fylket med høyest netto innenlandsk innflytting, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse. I 2016 var denne på 1550 personer.

– Kort pendleravstand til Oslo er en viktig forklaring til dette. Høye boligpriser i Oslo gjør det attraktivt å flytte til regioner med kort pendleravstand til hovedstaden. Dette underbygges av at en stor andel befolkningsveksten de siste årene kom i kommunene som grenser til, eller ligger i kort pendleravstand til Oslo og Akershus, skriver analytikerne i rapporten.

De seks kommunene Moss, Rygge, Våler, Hobøl, Spydeberg og Askim har stått for store deler av befolkningsveksten i fylket de siste årene.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer en befolkningsvekst på omkring 0,8 prosent i Østfold i prognoseperioden.

Bedre infrastruktur og høyere priser

Fossvik i Eiendomsmegler 1 venter at eiendom i Østfold fortsatt vil være et fornuftig sted å ha pengene sine. I likhet med Samfunnsøkonomisk analyse venter han at kort reisevei til Oslo fortsatt vil gi markedet et løft.

– Vi venter at prisene fortsetter oppover etter hvert som infrastrukturen mellom vår region og Oslo forbedres. Kortere reisetid til og fra Oslo vil gjøre flere områder i vår region mer attraktive. Boligprisene vil fortsatt være moderate i forhold til områder nærmere hovedstaden, sier Fossvik.

Han har spesielt tro på tettsteder og byer i regionen, der man både får en nærhet til restauranter og butikker, og enkelt får tilgang til natur.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .