Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Boligoverskudd bremser prisene i Telemark

Kortere reisetid til Oslo vil styrke flere boligmarkeder i fylket, mener eiendomsmegler.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I 2018 venter analytikerne at boligprisene i Telemark faller 2,0 prosent.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Vi tror prisutviklingen i eiendomsmarkedet vil være god de neste årene.
Foto: DNB Eiendom
– Vi tror prisutviklingen i eiendomsmarkedet vil være god de neste årene.
Torgeir Halsen Daglig leder, DNB Eiendomsmegling Skien

Utviklingen i Telemark har vært preget av lav prisvekst de siste fem årene. i løpet av perioden 2011–2016 har prisene i Telemark steget 19 prosent. Men hittil i år har prisutviklingen i Telemark vært god.

– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 6,4 prosent i Telemark, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

I 2018 vil prisene falle med 2,0 prosent sammenlignet med gjennomsnittsprisene i 2017, ifølge prognosene. I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 1,8 og 5,2 prosent i Telemark.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 11,7 prosent i Telemark i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I tredje kvartal falt boligprisene Telemark 0,7 prosent sammenlignet med foregående kvartal, ifølge tall fra Eiendom Norge. Skien og Porsgrunn hadde et fall på 1,0 prosent, mens prisene i Notodden og Bamble falt med henholdsvis 0,1 og 0,6 prosent.

Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.

– Høyere prisøkning enn landsgjennomsnittet

Daglig leder Torgeir Halsen i DNB Eiendomsmegling i Skien mener det er et velfungerende boligmarked i Nedre Telemark.

– Telemark har høyere prisøkning enn landsgjennomsnittet de siste 12 måneder, men fylket har fortsatt blant landets laveste boligpriser, noe som gjør at man får mye for pengene, sier Halsen.

Han peker på at det vil virke i positiv retning at det bygges ny og utbedret infrastruktur mellom Nedre Telemark og Oslo.

– Vi tror prisutviklingen i eiendomsmarkedet vil være god de neste årene. Hvor sterk prisutviklingen blir, avhenger av hvor stor vekst regionen klarer å skape, sier Halsen.

Han mener vinnerne blir Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan.

– Det vil si sentral beliggenhet i forhold til det sentrale østlandsområdet, nær god infrastruktur og med gode kommunikasjonsmuligheter, sier Halsen.

Overskuddstilbud av boliger

– Sammenlignet med befolkningsveksten, bygges det forholdsvis mange boliger i regionen, og det ser det ut til å være et overskuddstilbud av boliger. Svake omsetningstall i nyboligmarkedet kan ses på som en konsekvens av dette, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Sammenlignet med resten av landet har boligbyggingen de siste årene vært høyere enn hva befolkningsveksten skulle tilsi, mener analytikerne.

Mens det i løpet av femårsperioden fra 2012 til 2016 ble bygget 0,52 boliger per nye innbygger i Norge, var de tilsvarende forholdstallene i Telemark 0,92.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer også nokså høy boligbygging i årene fremover sammenlignet med befolkningsveksten.

– I Telemark forventer vi en boligbygging på om lag 650 boliger i 2017, før det øker mot om lag 800 boliger i 2018. Boligbyggingen vil gå ned igjen til litt under 600 i 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Ifølge Samfunnsøkonomisk analyse har Telemark siden år 2000 slitt med et negativt fødselsoverskudd og netto innenlandsk utflytting, slik at befolkningsveksten utelukkende er blitt opprettholdt av innvandring.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .